Kolmelle totaalikieltäytyjälle tänään vankeutta

Lehdistötiedote 8.11.2005 klo 15.00

Loviisan käräjäoikeus tuomitsi tänään kolme totaalikieltäytyjää ehdottomiin vankeusrangaistuksiin siviilipalvelusrikoksesta. 22-vuotias espoolainen opiskelija Johannes Aalto sai maksimimittaisen 197 vuorokauden vankeusrangaistuksen. Hän ei ollut suorittanut päivääkään mitään asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvää palvelusta. Samalla kertaa tuomio luettiin myös kahdelle Keski-Uudeltamaalta kotoisin olevalle aseistakieltäytyjälle, jotka olivat keskeyttäneet siviilipalveluksen suorittamisen. Toinen heistä sai 180 päivää, toinen 10 päivää ehdotonta vankeutta.

Aalto oli ilmoittanut kieltäytymisestään Lapinjärven siviilipalveluskeskukselle kesäkuussa 2005. Erityisinä syinä kieltäytymiselleen hän mainitsi siviilipalveluksen rangaistuksenomaisen pituuden ja syrjinnän palveluksesta vapautettuihin ryhmiin verrattuna.

Vuonna 2004 Suomessa tuomittiin vankeuteen yhteensä 71 aseistakieltäytyjää. Määrä on kasvanut voimakkaasti, sillä kymmenen vuotta, vuonna 1994, tuomittuja oli 14. Totaalikieltäytymisen yleistyminen on suurelta osin seurausta siviilipalvelusjärjestelmän ongelmista. Mm. YK:n ihmisoikeuskomitea, Euroopan neuvoston Sosiaalisten oikeuksien komitea ja kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ovat viime vuosina kehottaneet Suomea parantamaan aseistakieltäytymistä koskevaa lainsäädäntöään, toistaiseksi kuitenkin tuloksetta.