Libyan sodasta

Aseistakieltäytyjäliitto ilmaisee tukensa Lähi-idän kansannousuille niiden tavoitellessa nykyistä demokraattisempia, humaanimpia ja ihmisoikeuksia kunnioittavampia yhteiskuntia. Tällaisten arvojen edistäminen sotilaallisilla interventioilla on kuitenkin aikaisemmin osoittautunut lukuisia kertoja (ex-Jugoslavia, Afganistan, Irak) erittäin ongelmalliseksi projektiksi, eikä tilanne kovin lupaavalta näytä nytkään. Erityisen ongelmalliseksi sen tekee se, ettei Libyassa ole kysymys vain kansannoususta diktaattoria vastaan, vaan myös maan sisäisestä alueellisesta konfliktista, johon pommituksiin osallistuvat maat nyt ovat liittyneet toisen osapuolen puolella.

Liitto pitää selvänä, ettei Suomen missään tapauksessa tule osallistua Libyan sotaan sotilaallisesti. Sillä ei olisi mitään vaikutusta tilanteeseen, mutta se voisi haitata Suomen muita toimintamahdollisuuksia asiassa.

* * *

The Transnational Foundation for Peace and Future Researchin sivustolta löytyy useita tekstejä, joissa pohditaan sekä Libyan sotaa että Lähi-idän vallankumouksia.

* * *

Pambazuka News. Afrikkalainen sivusto, useita artikkeleja Libyan tapahtumista.

* * *

Stephen Zunes: Interventio Libyaan: onko se todella ainoa vaihtoehto?

Jan Öberg: Libya - mitä olisi pitänyt tehdä?