Get in Shape Belgiassa 25.10.

Bomspottingit Kleine Brogelin tukikohdassa loppuivat viime syksyiseen tapahtumaan, jossa yli tuhannen pidätetyn joukossa oli yli 40 suomalaista. Menestyksekäs kampanja Belgiassa olevia NATO:n ydinaseita vastaan kuitenkin jatkuu. Seuraava suuri kansalaistottelemattomuustapahtuma järjestetään 25.10. NATO:n sotilaallisessa päämajassa Monsissa Belgiassa. Kyseessä on "kansalaistarkastus", luvaton astuminen NATO:n päämajan alueelle, jossa etsitään symbolisesti todisteita sotilasliiton rikollisesta ydinasepolitiikasta. Tapahtumaan suunniteltiin alunperin yhteiskuljetusta Suomesta, mutta se jouduttiin valitettavasti perumaan.

Get in SHAPE

Bomspotting-kampanja järjestää 25. lokakuuta 2003 väkivallattoman kansalaistottelemattomuustapahtuman SHAPE:ssa (Supreme Headquarters of the Allied Powers in Europe) Monsin kaupungissa Belgiassa. SHAPE on NATOn sotilaallinen päämaja ja siellä sotilasliitto laatii suunnitelmansa tukikohtiin eri puolille Eurooppaa ja Pohjois-Atlantilla partioiviin Trident-sukellusveneisiin sijoitettujen ydinaseiden mahdollisen käyttämisen varalta. Kutsumme ihmisiä kaikkialta maailmasta astumaan tukikohtaan väkivallattomasti ja vastuullisesti toteuttaaksemme kansalaisten asetarkastuksen ja paljastaaksemme suunnitelmat laittomien joukkotuhoaseiden käyttämisestä. On aika "tulla SHAPEen".

Vuonna 1996 Haagin kansainvälinen tuomioistuin julisti, että ydinaseiden käyttäminen ja niille uhkaaminen on pääsääntöisesti vastoin kansainvälistä oikeutta. Nürnbergin periaatteiden mukaan kaikilla, jotka tietävät sotarikosten ja rikosten ihmiskuntaa vastaan valmisteluista, on velvollisuus estää ne.

Muutaman viime vuoden aikana tuhannet ihmiset ovat osallistuneet Bomspotting-aktioihin Kleine Brogelin tukikohdassa, jonne on sijoitettu USA:n ydinaseita. Viimeiseen bomspottingiin Kleine Brogelissa lokakuussa 2002 osallistui 2000 ihmistä. Yli 1000 ihmistä eri puolilta Eurooppaa pidätettiin sotilasalueelle astumisen johdosta. Lisäksi on tehty tuhansia virallisia valituksia Belgiaan sijoitetuista laittomista ydinaseista. Kuitenkin Belgian hallitus ja sen NATO-liittolaiset pysyvät hiljaa asiasta ja oikeusviranomaiset kieltäytyvät tutkimasta ydinaseiden laillisuutta. Ydinaseista täytyy luopua maailmanlaajuisesti - ja tästä syystä laajennamme toimintamme painopistettä sisältämään muitakin paikkoja, joissa on vastuullisia laittomiin ydinaseisiin: SHAPE, NATOn sotilaallinen päämaja Monsissa Belgiassa, on yksi sellainen.

Haluatko osallistua?

Jotta ulkomaalaisten on helpompi osallistua tapahtumaan, järjestämme kansainvälisen kokoontumisen Gentissä Belgiassa ennen ja jälkeen itse aktioita. Belgian lisäksi tapahtumaan ollaan järjestämässä osallistumista Britanniasta, Suomesta, Saksasta, Irlannista ja Hollannista. Osallistujille on tarjolla majoitus ja ruokaa 22-26.10. Tapaamisen ohjelma:

  • ke 22.10 - saapuminen
  • to 23.10. - väkivallattomuuskoulutus
  • pe 24.10. - aktioon valmistautuminen, affinity groupien muodostaminen, workshoppeja ydinaseista ja muista ydiaseiden vastaisista kampanjoista
  • la 25.10. - Get in SHAPE action!!! (Monsissa)
  • su 26.10 - evaluaatio ja verkostotapaaminen

Miksi osallistua väkivallattomuuskoulutukseen?

Bomspottingissa on kysymys väkivallattomasta suorasta toiminnasta ja haluamme että se pysyy sellaisena. Toivomme että väkivallattomuuskoulutuksen avulla ihmiset kykenevät pysymään rauhallisina ollessaan tekemisissä poliisien tai sotilaiden kanssa.

Harjoituksen aikana pystymme turvallisessa ympäristössä valmistautumaan erilaisiin tilanteisiin, joiden eteen saatamme joutua Bomspottingissa. Viimeisen aktion perusteella tiedämme, että sotilaiden ja poliisien vastatoimenpiteet tukikohdassa saattavat olla ennalta-arvaamattomia. Tästä syystä meidän on varmistettava, että aktivistien käyttäytyminen pysyy väkivallattomana kaikissa tilanteissa. Kokeneet aktivistit antavat neuvoja, kuinka kykenet parantamaan turvallisuuttasi aktion aikana (miten toimit jos joudut tekemisiin koirien, hevosten, käsirautojen yms. kanssa) Harjoitus keskittyy käytäntöön (simulaatioon ja roolileikkeihin), mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden keskustella "väkivallattomaan suoraan toimintaan" liittyvistä ajatuksista sekä itse kullekin tilaisuuden kertoa tapahtumaan liittyvistä toiveistaan ja peloistaan.

Oikeudelliset seuraamukset

Pidätetyille tulevat seuraamukset lienevät samankaltaisia kuin Kleine Brogelissa - odotamme, että viranomaiset tekevät "hallinnollisia pidätyksiä", jolloin sotilasalueelle astuneita voidaan pitää kiinni enimmillään 12 tuntia (vuoden 2002 Bomspottingissa pidätettyjä pidettiin iltaan saakka avokarsinassa sotilastukikohdan alueella) eikä muita oikeudellisia seuraamuksia tule. On kuitenkin olemassa pieni mahdollisuus, että syyttäjä yrittää saada joitakin ihmisiä oikeuteen "koetapauksina", (koska samassa paikassa ei ole aikaisemmin järjestetty kansalaistottelemattomuutta). Tästä aiheesta on luvassa lisäinformaatiota pian, ks. http://www.bomspotting.be/en/int_en.php

Bomspottingiin valmistautumiseen sisältyy myös juridinen briiffaus Gentissä.

For Mother Earth, Forum voor Vredesactie ja Bomspotting.