Bomspotting – Ydinpommien etsimistä ja estämistä Belgiassa

(Julkaistu alunperin: Sivari&Totaali 2/2002)

For Mother Earth on kampanjoinut ydinaseettoman Belgian puolesta viimeiset viisi vuotta. Kampanjoinnin tärkeänä osana ovat olleet "kansalaisten sotarikostarkastukset", joiden aikana aktivistit ovat tunkeutuneet Kleine Brogelin salaiseen Nato-ydinasetukikohtaan etsimään todistusaineistoa ydinaseiden säilyttämisestä. Vuosien varrella näiden tapahtumien nimeksi on vakiintunut Bomspotting, ja kampanjan alkupäivien pienet sotarikostarkastukset ovat kasvaneet laajaksi ydinaseiden vastaiseksi liikkeeksi. Todistusaineistoa ydinaseiden sijainnista on löytynyt yllin kyllin, ja on tullut aika siirtyä kampanjan toiseen vaiheeseen: Ydinpommien etsinnästä ydinpommien estämiseen.

Miltei kaikki viitisen vuotta sitten asettamamme tavoitteet on saavutettu. Tuolloin Kleine Brogelin ydinaseista ei koskaan puhuttu julkisuudessa, eikä moni belgialainen edes tiennyt niiden olemassaolosta. Asetimme tavoitteiksemme ihmisten tiedoittamisen Kleine Brogelin ydinaseista median välityksellä, todistusaineiston löytämisen ydinpommien sijainnista, poliittisen keskustelun avaamisen ydinaseiden poislähettämiseksi, ydinaseiden viemisen Belgian tuomioistuimeen (joutumalla sinne itse kansalaistottelemattomuuden seurauksena), ja laajan kansanliikken luomisen.

Bomspotting-tapahtumat eivät ole ainoastaan inspiroineet lukuisia väittelyjä ja kysymyksiä Belgian eduskunnassa ja saaneet laajaa huomiota tiedotusvälineiltä, ne ovat myöskin houkutelleet tuhansia ihmisiä ottamaan osaa kansalaistottelemattomuuteen ydinaseettoman Belgian puolesta. Bomspotting-tapahtumien laajentamisessa rauhanaktivistien tapahtumasta kaikenlaisten ihmisten tapahtumaksi meitä auttoi mm. kymmenet belgialaiset kirjailijat, jotka julkistivat haastetteluja siitä, miksi he ovat valmiita ottamaan osaa kansalaistottelemattomuuteen, ja jotka kutsuivat kaikki lukijansa osallistumaan yhdessä heidän kanssaan Bomspottingiin. Joukko tunnettuja näyttelijöitä teki samankaltaisen tukieleen myöhemmin, ja viime vuotisen Bomspottingin menestyksen takana olivat mm. kymmenet kansalaisjärjestöt ympäristöjärjestöistä kehitysyhteistyöjärjestöihin, jotka kutsuivat jäsenensä mukaan pommien etsintään.

Viime vuotisessa Bomspottingissa yli 800 ihmistä tunkeutui Kleine Brogeliin vaatien ydinaseiden poislähettämistä Belgiasta ja ydinasekysymyksen käsittelyä oikeudessa. Joukko kansanedustajia lupasikin heti tapahtuman jälkeen esittää eduskunnassa Kleine Brogelin ydinaseiden lähettämistä takaisin Yhdysvaltoihin, ja muutoksien ehdottamista Naton ydinasepolitiikkaan. Aikataulujen mukaisesti tämän piti tapahtua viime syksynä, mutta syyskuun 11. päivän tapahtumat sai kansanedustajat lykkäämään aiheen esittämistä, eikä uutta aikataulua ole vieläkään tehty.

Ydinpommien etsintä on kampanjamme aikana johtanut vain yhteen oikeudenkäyntiin. Syytetyn penkille kutsuttiin heinäkuussa 1999 kolme belgialaista kansanedustajaa, jotka olivat tunkeutuneet Kleine Brogeliin aiemmin samana vuonna osana järjestämäämme sotarikostarkastusta. Kuultuaan syytettyjen puolustuksen, joka pohjautui ydinaseitten laittomuuteen ja kansalaisten velvollisuuteen estää sotarikosten valmistelu, tuomari julisti oikeuden kykenemättömäksi käsittelemään asiaa. Belgian lainsäädännön mukaan rikokset, joissa motiivi on ollut poliittinen, on käsiteltävä korkeimmassa oikeudessa valamiehistökokoonpanossa. Valamiehistön tuomittavaksi meitä ei ole kuitenkaan koskaan kutsuttu, liekö siksi että valamiehistö saattaisi hyväksyä puolustuksemme ja siten vahvistaa Kleine Brogelin ydinaseiden laittomuuden.

Olemme nyt siirtymässä kampanjassamme aurantakojahenkiseen vaiheeseen. Mikäli Belgia ei ole halukas hankkiutumaan eroon Kleine Brogelin laittomista ydinaseista, me aloitamme väkivallattoman ja avoimen aseistariisuntakampanjan, jota kutsumme nimellä Bomstopping. Bomstopping voisi esimerkiksi olla ydinpommeja kuljettavien F-16 hävittäjien tuulilasien maalaaminen tai hävittäjien vasarointi.Toivomme tietenkin, että Belgia päättäisi lähettää Kleine Brogelin ydinaseet riisuttavaksi Yhdysvaltoihin, ja ennen Bomstopping-toimien aloittamista järjestämme vielä yhden joukkomielenosoituksen Kleine Brogelissa ensi lokakuussa nimellä bomSPOTtingista bomSTOPpingiin.Lokakuun viidennen jälkeen toivomme, että Belgia tulee esittämään ydinaseista luopumista Naton ydinaseryhmässä joulukuussa. Mikäli näin ei kuitenkaan tapahdu, aloitamme Bomstopping-aurantakojakampanjamme.

Tämän kesän ja syksyn aikana järjestämme kymmenittäin väkivallattomuuskoulutuksia ympäri Belgiaa lokakuun tapahtumaan tulijoille. Neuvottelut puolustusministeriön ja hallituksen kanssa jatkuvat, samoin kuin nimien kerääminen aurantakojakampanjaa tukevaan vetoomukseen. Vetoomuksen allekirjoittajat maksavat yhden euron kampanjan pankkitilille aurantakojatoimien rahoittamiseksi, ja tulevat näin "rikoskumppaneiksi" oikeuden silmissä. Kymmenet belgialaiset kansalaisjärjestöt ovat jo antaneet tukensa Bomstopping-kampanjalle allekirjoittamalla vetoomuksen. Lokakuinen Bomspotting, joka tulee olemaan tukikohdan valtaaminen piknikin muodossa, tulee mitä luultavimmin olemaan vieläkin suurempi kuin viimevuotinen Bomspotting.

Katri Silvonen

Lisätietoja:
For Mother Earth, Maria Hendrikaplein 5-6, 9000 Gent, Belgium
s-posti: international@motherearth.org
Kotisivu: http://www.motherearth.org


Kleine Brogel-faktoja

  • Kleine Brogel on Belgian ilmavoimien tukikohta, jonka alueella on myös Naton yhdysvaltalainen ydinasetukikohta. Kleine Brogelin ydinaseet ovat malliltaan B-61 ydinpommeja, ja jotka kuljetettaisiin "tarpeen vaatiessa" pudotuspaikkansa F-16 hävittäjillä.
  • Kleine Brogelin kaltaisia Yhdysvaltojen "salaisia" B-61 ydinasetukikohtia ovat myös Volkelin tukikohta Hollannissa, Ramstein ja Büchel Saksassa, Aviano ja Ghedi Torre Italiassa, Incirlic Turkissa, Lakenheath Englannissa ja Araxos Kreikassa. Kreikka ilmoitti viime vuonna, että Araxoksessa sijainneet ydinaseet on lennätetty pois Kreikasta, mutta tukikohdan ydinaseiden säilytykseen soveltuvat bunkkerit ovat edelleen käyttövalmiina.
  • Nato-tukikohtana Kleine Brogel on aktiivinen sotatukikohta. Kleine Brogelin F-16 hävittäjät pilotteineen ovat ottaneet osaa mm. Jugoslavian pommituksiin Kosovon kriisin aikana.

Suomesta Bomspottingiin bussilla

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää syksyllä bussikuljetuksen Suomesta Belgiaan Bomspottingiin. Matkaan on alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus lähteä tiistaina 1.10. ja takaisin Suomessa ollaan ti 8.10. Reissun hinta tullee olemaan n. 150 euroa (tämä siis vasta alustava, saattaa muuttua). Samanlainen kuljetus järjestettiin kolmanteen Bomspottingiin viime vuoden keväällä, sen avulla tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä suomalaista.

Vaikka tapahtumaan on vielä aikaa, tarvitsisimme mahdollisimman pian käsityksen siitä, kuinka paljon kiinnostuneita Suomesta löytyy. Matka on tarkoitus toteuttaa yhdessä Ruotsalaisten ydinaseiden vastustajien kanssa, ja bussi täytyy nopeasti. Ilmoittele siis Aseistakieltäytyjäliitton mahdollisimman pian, mikäli olisit mahdollisesti lähdössä Bomstoppingiin!

akl@aseistakieltaytyjaliitto.fi
puh. 09-140 427