Kansainvälinen rauhanvankipäivä 2004

Kv. Rauhanvankipäivän teemana on tänä vuonna totaalikieltäytyminen Suomessa


Velvollisuus vai turha pakko?

Rangaistus vai vaihtoehto?

Miksi Suomen sanotaan polkevan ihmisoikeuksia?

YK:n ihmisoikeuskomitea moittii Suomen siviilipalveluslakia rangaistuksenomaiseksi ja syrjiväksi, puolustusministeriön alaisuudessa valmistellaan asevelvollisuuslain uudistusta ja suomalaiset totaalikieltäytyjät ovat 1.12. kansainvälisen rauhanvankipäivän pääteemana.

Mitä sanottavaa aiheesta on totaalikieltäytyjällä, oikeustieteen lisensiaatilla, kansainvälisen aseistakieltätyjäjärjestön asiantuntijalla ja pääesikunnan upseerilla?

 

Asevelvollisuus ja aseistakieltäytyminen

- keskustelutilaisuus kansainvälisenä Rauhanvankipäivänä

Keskiviikkona 1.12. klo 18

Helsingin yliopisto: Unioninkatu 35 auditorio (Valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto)

Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun!

Keskustelutilaisuuden järjestäjinä ovat Aseistakieltäytyjäliito ry ja Rauhanpiippu (Helsingin yliopiston rauhanjärjestö)

Pääesikunnan edustajan osallistuminen on vielä toistaiseksi vahvistamatta.

 

Rauhanvankipäivän tapahtumia ulkomailla: joulupukki pidätettiin Brysselissä

1.12. vietetään kansainvälistä rauhanvankien päivää, jonka War Resisters´ International julisti vuonna 1956. Vuonna 2004 päivän kansainvälinen teema oli Suomi, ainoa EU:n jäsenmaa, jossa Amnesty Internationalin mukaan on mielipidevankeja.

Brysselissä For Mother Earthin aktiivit yhdessä suomalaisen joulupukin ja hänen apulaistensa kanssa valtasivat Suomen suurlähetystön sisäänkäyntiaulan klo 10. Joulupukki ja hänen apulaisensa valmistelivat joululahjoja Suomen vangituille aseistakieltäytyjille samaan aikaan kun For Mother Earthin aktiivit luovuttivat suurlähetystön edustajalle vetoomuskirjeen. Poliisi saapui pian ja pidätti joulupukin apulaisineen, mutta vapautti heidät lähetystörakennuksen ulkopuolella. Tämän jälkeen mielenosoitus jatkui kadulla suurlähetystön ulkopuolella.

"Pelkäänpä, että Suomen presidentti Tarja Halonen joutuu viettämään joulua ilman lahjoja, mikäli hänen hallituksensa jatkaa aseistakieltäytyjien vangitsemista", joulupukki totesi suurlähetystöllä Brysselissä. "Ihmisten vangitseminen sen takia etteivät he halua kantaa asetta ei sovi kovinkaan hyvin yhteen sen rauhanviestin kanssa, jota haluan levittää maailmassa. Neuvon presidentti Halosta päästämään kaikki vangitut aseistakieltäytyjät kotiin jouluksi." Joulupukki viittasi siihen tosiasiaan, että Suomen presidentillä on valta armahtaa vankeja, mitä ei vakaumuksellisten totaalikieltäytyjien kohdalla ole toistaiseksi käytetty.

 

Skotlannissa taas joukko kansalaisia järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen Suomen konsulaatin edessä Edinburghissa vastalauseena aseistakieltäytyjien kohtelulle maassa. Rangaistuksenluontoiseen palvelusaikaan viitaten mielenosoittajat vaativat Suomea sitoutumaan kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen velvoitteisiin, joiden perusteella syrjintä aseistakieltäytymisen johdosta on laitotonta.

David Mackenzie totesi: " Ihmiset ovat tyrmistyneitä kuulleessaan, että Suomi, Euroopan Unionin jäsenmaa, ylläpitää tällaista loukkaavaa järjestelmää. Haluamme osoittaa solidaarisuutta näille mielipidevangeille, erityisesti koska monet suomalaiset ovat viettäneet viime vuosina aikaa Skotlannin vankiloissa osoitettuaan mieltään meidän ydinaseitamme vastaan.”

1.12.2004 järjestettiin tapahtumia Suomen edustustojen luona ainakin Belgiassa, Skotlannissa, Maltalla ja Irlannissa. Muissa maissa yksityiset kansalaiset ja järjestöt lähettivät rauhanvankipäivänä kirjeitä Suomen suurlähetystöihin ja presidentille

Aikaisempien vuosien rauhanvankipäiviä

 

LiiteKoko
2_G.jpg655.7 Kt