Jättäkää Vanunu rauhaan!

"Mordechai Vanunu on äärimmäisen rohkea ja kunnioitettava ihminen. Se sadistinen tapa, jolla Israelin hallitus kohtelee häntä on häpeällistä - se on väkivaltainen hyökkäys kaikkia niitä sivistyneitä arvoja vastaan, jotka vielä ovat jäljellä maailmassa. Hänen äänensä on todellinen omantunnon ääni järjen puolesta erittäin järjettömässä ympäristössä. Tukemme hänelle täytyy olla jatkuvaa ja peräänantamatonta. Hän puhuu meidän puolestamme."

-Harold Pinter, näytelmäkirjailija

Free Vanunu

Teknikkona Dimonan ydinaselaitoksessa Israelissa toiminut Mordechai Vanunu vuodatti tietonsa Israelin salaisesta ydinaseohjelmasta englantilaiselle Sunday Times -lehdelle vuonna 1986. Muutamaa viikkoa myöhemmin kidnapattiin Italiassa ja tuomittiin salaisessa oikeudenkäynnissä 18 vuodeksi vankeuteen. Ensimmäiset reilut 11 vuotta tuomiostaan hän vietti lähes täydellisessä eristyksessä. Piina päättyi viimein 21.4.2004, kun Vanunu käveli valtavan maailmanlaajuisen huomion saattamana ulos Ashkelonin vankilan portista.

Ei kuitenkaan vapaana miehenä. 8.4.2004 sisäministeri Avraham Poraz toimitti hänelle kirjeen, jonka mukaan hän ei saa poistua maasta eikä mennä sataa metriä lähemmäksi minkään ulkomaan suurlähetystöä tai kolmea sataa metriä lähemmäksi Israelin rajoja muita maita tai miehitettyjä alueita vastaan. Poraz ilmotti lehtitietojen mukaan, että vaitiolositoumus, jonka Vanunu allekirjoitti mennessään aikoinaan töihin Dimonan ydinreaktoriin, sitoo häntä yhä ja sen rikkominen merkitsisi sitä, että hän saattaisi jopa menettää vapautensa uudellaan. Käytännössä Vanunua siis kielletään puhumasta Israelin ydinaseista. Muutamaa päivää myöhemmin rajoituksia vielä tiukennettiin: Vanunulle kerrottiin, ettei hän saa tavata ulkomaalaisia eikä käyttää matkapuhelinta tai internetiä. Hänen täytyy myös ilmoittaa poliisille vähintään vuorokautta etukäteen, mikäli aikoo matkustaa Israelin sisällä.

Vanunun vapauttamisen puolesta koko tuomion ajan toiminut kansainvälinen kampanja vaatii kaikkien rajoitusten poistamista. Vapautumispäivänä 21.4. järjestettiinkin mielenosoituksia Israelin suurlähetystöjen edessä eri puolilla maailmaa. Vaikka Vanunu joutuikin suorittamaan 18 vuoden tuomionsa lähes kokonaan, tukikampanjan työllä on ollut merkittävä osuus siihen että hän lopulta kuitenkin vapautui täysissä hengen ja ruumiin voimissaan eikä tapausta missään vaiheessa unohdettu. Suomessa Aseistakieltäytyjäliitto on toiminut Vanunun tapauksen parissa 1990-luvun puolivälistä alkaen.

Vanunu kirjoitti hieman ennen vapautumista amerikkalaisille tukijoilleen:

"Onnistuimme ylittämään tämän pitkän hiljaisuuden ajan. Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille ja tukijoille eri maissa. Olitte minun ääneni, minun omatuntoni - piditte ydinasekysymyksen esillä ja kuljitte samaa polkua kuin minäkin.

Vapaudun hyvin pian. Olen iloinen päästessäni tapaamaan teidät ja jakamaan kanssanne kokemukseni, mielipiteeni ja työskentelemään kanssanne todellisen päämäärämme - maailmalaajuisen ydinaseista luopumisen - hyväksi [kirjeestä sensuroitu useita sanoja]. Tämä on tehtävämme ja päämäärämme tulevaisuudessa. Emme lepää ennen kuin olemme saaneet aikaiseksi uuden kansainvälisen sopimuksen kaikkien ydinaseiden kieltämiseksi.

Kiitos kaikille teille tuesta ja rohkaisusta, jota olen saanut kuluneiden 18 vuoden aikana. Palkinto, jonka saatte, on että näette minut vapaana, täysissä voimissa ja päättäväisenä kamppailemaan rauhan ja täydellisen ydinaseriisunnan puolesta. Uskomme, että se on mahdollista ja saamme todistaa sen omana elinaikanamme samoin kuin saimme todistaa kylmän sodan loppumisen.

Viestimme kuuluu: ydinaseista on mahdollista päästä eroon."

Päivitys helmikuussa 2008: Vanunulle asetut rajoitukset ovat edelleen voimassa, eikä hänen sallita poistua Israelista. Vuonna 2007 hänelle langettettiin kuuden kuukauden vankeusrangaistus ulkomaalaisen tapaamisesta. Vankeus on kuitenkin sittemmin muutettu "yhdyskuntapalvelukseksi".

Lisätietoja:

Vanunun oma ajantasainen sivusto.

David Boldenin artikkeli Israelin ydinaseista.