Aseistakieltäytyjälle 18 kuukautta vankeutta Etelä-Koreassa – lähetä tukivetoomus!

28-vuotias eteläkorealainen aseistakieltäytyjä Sangwoo Kang on saanut 18 kuukauden vankeusrangaistuksen sotilaspalveluksesta kieltäytymisestä. Hänen puolestaan voi lähettää Etelä-Korean presidentille osoitetun tukivetoomuksen täältä.

Sangwoo Kangin on homoseksuaali, ja hänen aseistakieltäytymisensä liittyy hänen sukupuoliseen suuntautumiseensa. Vuonna 2009 hän osallistui tulkkina War Resisters' Internationalin, World Without Warin ja Korean solidarity for Conscientious Objection -järjestön Seoulissa järjestämään seminaariin ja aseistakieltäytyjäkoulutukseen.

Vuonna 2010 hän tuotti "A Silk Letter" -nimisen elokuvan kokemuksistaan ja näkökulmistaan aseistakieltäyjänä. Elokuvassa Sungwoon polttaa kutsuntamääräyksensä illalla Han-joen rannalla Seoulissa. Kuten kaikkien ikäistensä korealaisten miesten, hänen oletetaan suorittavan 27 kuukauden mittaisen sotilaspalveluksen. Siitä kieltäytyminen johtaa vankilaan. Hän palaa huoneeseen, jonka jakaa rakastajansa, lukion keskeyttäneen pojan kanssa. Tavalliseen tapaansa he riitelevät ja sopivat. Sungwoonin mieltä alkavat raastaa ajatukset edessä olevista koettelemuksista: hämmentyneet ajatukset kasvavat ja räjähtävät. Hän yrittää kirjoittaa "kirjeen silkille" selittääkseen toimintaansa, kuten teki katolinen marttyyri Alexitus Hwang 1800-luvun Koreassa.

Vaikka YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti huomauttanut Etelä-Koreaa siitä, että sen tulisi tunnustaa oikeus aseistakieltäytymiseen, niin ei ole toistaiseksi tapahtunut. Nykyinen hallitus on hylännyt edeltäjänsä aloitteen aseistakieltäytymisoikeuden tunnustamisesta.

Marraskuussa 2010 vankeustuomiota oli suorittamassa 965 aseistakieltäytyjää, useimmat heistä on tuomittu 18 kuukaudeksi. Tällä hetkellä yhdessä tapauksessa tehty valitus on perustusakituomioistuimen käsiteltävänä. Silti tuomioistuimet lähettävät yhä aseistakieltäytyjiä vankiloihin.

Sangwoo Kangille voi lähettää tukiviestejä:

902 Sangwoo Kang

Dongsuwon P.O Box 17

Suwon Si Paldal-gu

Gyeonggi-Do

Republic of Korea

442-600