ex-Jugoslavia

TFF:n näkökulmia Kosovon itsenäisyysjulistukseen

Historia huomioonottaen on hyvin ymmärrettävää, että tämä on onnellinen päivä ja paljon kaivattu tapahtuma Kosovon albaaneille. Meidän tulisi kuitenkin kysyä myös: mitä se merkitsee muulle maailmalle - ja mitä se merkitsee tulevaisuudelle?

Jos ajattelet, että Kosovo on pieni ja että tämä "uusi eurooppalainen valtio" ei juurikaan kosketa sinua, salli meidän nostaa esiin seuraava näkökulma:

Läntinen rauhanehkäisy jatkuu entisessä Jugoslaviassa

Jan Öberg

9.6.2006

Jos uskot, että läntisen politiikan tulisi olla esimerkki säädyllisyydestä, oikeudenmukaisuudesta ja periaatteellisesta politiikasta, mietipä näitä entisestä Jugoslaviasta kertovia otsikoita:

• Kofi Annanin Kosovon edustaja, entinen Suomen presidentti Martti Ahtisaari, kertoo saksalaiselle Der Spiegel -lehdelle, että Kosovo on matkalla kohti itsenäisyyttä. Äänensävyllä, jota voi luonnehtia vain röyhkeäksi, hän kertoo serbiosapuolelle, että heidän tulisi tietää pelin säännöt ja tietää mikä on heidän etujensa mukaista. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, ettei hän ole välittäjä joka kuuntelee ja kunnioittaa kaikkia osapuolia pyrkimyksenään löytää oikeudenmukainen ratkaisu. Sen sijaan hän edustaa voimia, jotka pystyvät sanelemaan ratkaisun. Onko Kofi Annan huolissaan?

Kosovo: vaihtoehtoja on monia

Serbian maakunta Kosovo, jonka väestöstä suurimman osan muodostaa separatistimielinen albaanienemmistö, ei ole täyttänyt kansainvälisen yhteisön ehdoksi asettamia perusihmisoikeus- ja poliittisia standardeja. Siitä huolimatta tulevina kuukausina on tarkoitus aloittaa keskustelut sen tulevasta asemasta.

Srebrenican muslimit muistetaan, muista vaietaan

On todellakin hyvä syy muistaa serbisotilaiden tekemää, viattomiin muslimisiviileihin kohdistunutta joukkomurhaa Srebrenicassa 11.7.1995. Mutta niin kauan kuin rikosten arvioimista eri mittareilla tekijästä riippuen ja inhimillisten kärsimysten poliittista väärinkäyttämistä ei pidetä hyväksyttävänä, ei ole uskottavaa syytä unohtaa tai olla hiljaa muista joukkomurhista, etnisistä puhdistuksista ja terroripommituksista, joissa toiset yhtä viattomat ihmiset menettävät henkensä.

Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Kreikka: Petromelidisin juttu siirrettiin siviilioikeuteen

Kreikkalainen aseistakieltäytyjä Lazaros Petromelidis oli 19. helmikuuta laivaston sotilastuomioistuimen edessä Thessalonikissa. Oikeudenkäynti päättyi yllättävästi: sotilassyyttäjä totesi, ettei tuomioistuin voi käsitellä tapausta koska Petromelidis ei ole sotilas, ja siirsi asian siviilituomioistuimelle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotilastuomioistuin katsoi ettei voi käsitellä aseistakieltäytyjän tapausta.

Yhdistele sisältöä