BOMBSPOTTING III

Tapahtuma siis oli ja meni. Tavoitteisiin päästiin yli odotusten; 800 henkeä ylitti ydinasetukikohdan aidan ja pysäytti tukikohdan toiminnan useiksi tunneiksi. Lisää taphtuneesta voi lukea ainakin Belgian Independent Media Centerin
arkistoista (englanniksi tai flaamiksi) ja Aseistakieltäytyjäliiton jäsenlehden Sivari&Totaali numerosta 2/2001.

Bomspotting III - ydinasevastainen tapahtuma

Kansainvälinen rauhan- ja ympäristöjärjestö For Mother Earth ja AKL:n Belgialainen sisarjärjestö Forum Voor Vredesactie järjestävät toisena pääsiäispäivänä 16.4.2001 Bomspotting III-tapahtuman. Kyseessä on jo kolmas "kansalaistarkastus", luvaton astuminen avoimen ja väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden merkeissä NATOn ydinasetukikohtaan Kleine Brogelissa Pohjois-Belgiassa. Aseistakieltäytyjäliitto järjestää tapahtumaan bussikuljetuksen Suomesta.

Kleine Brogelin tukikohdassa on kymmenen ydinasetta, vaikka Belgian hallitus väittääkin, ettei ole niistä tietoinen. Haagin kansainvälinen tuomioistuin julisti vuonna 1996, että ydinaseilla uhkaaminen ja niiden käyttäminen on vastoin kansainvälistä lakia. Ydinaseet ovat voimakkaimpia koskaan valmistettuja joukkotuhoaseita. Ne eivät tee eroa siviili- ja sotilaskohteiden välillä ja niiden vaikutukset kestävät sukupolvien päähän. Ydinaseet ovat rikos ihmiskuntaa vastaan, ja Kleine Brogelissa on tarkoitus antaa sekä Belgian hallitukselle että muille ydinaseita valmistaville tai niitä alueellaan salliville hallituksille selkeä viesti: niiden on kadottava.

Kolmanteen Bomspottingiin odotetaan noin 500 ihmistä. Järjestäjät odottavat tapahtumaan osallistuvilta avoimuutta, aktiivista väkivallattomuutta ja vastuuntuntoa. Jokainen tapahtumaan osallistuva osallistuu edellisenä päivänä briiffaustilaisuuteen, jossa käydään läpi tapahtuman kulku ja seuraamukset. Lähtijöille järjestetään väkivallattomuuskoulutusta jo ennen matkaa, Rauhanasemalla Helsingissä 25.3. Osallistuminen on suotavaa, muttei välttämätöntä. Osallistuminen kansalaistarkastukseen johtaa pidätykseen, joka voi kestää enimmillään 24 tuntia, mikäli syytettä ei nosteta. Syytteiden nostaminen taas on ulkomaalaistenkin kansalaistottelemattomien kohdalla varsin epätodennäköistä, vaikkakin toki mahdollista. Toistaiseksi vain yksi kansalaistarkastus Belgiassa on edennyt oikeudenkäyntiin asti, ja tällöin syytteistä luovuttiin myöhemmässä vaiheessa.

Lisätiedot ja bussi-ilmoittautumiset:
Aseistakieltäytyjäliitto ry. / puh. 09-140427 / akl@aseistakieltaytyjaliitto.fi

 
Etusivu

BussikuljetusLainsäädäntö

Linkkejä