BOMBSPOTTING III

B61 taktinen ja strateginen ydinpommi

B61-ydinpommeja on käytössä maailmassa 1350 kappaletta. Näistä 700 on strategisia ja 650 taktisia ydinpommeja. Belgiassa, Kleine Brogelin lentotukikohdassa säilytetään 10 taktista B61-10 ydinpommia.

B61-tyyppiset ydinpommit ovat noin 3,5 metriä pitkiä ja 0.3 metriä paksuja. Yksi B61 pommi painaa noin 350 kilogramma. B61-10 pommin suurin mahdollinen ydinlataus vastaa 80 kilotonnia trotyyliä. (Tämä on nelinkertainen verrattuna Hiroshimassa käytettyyn pommiin.) Muiden B61-varianttien teho vaihtelee 45 ja 340 kilotonnin välillä. B61-pommit voidaan räjäyttää myös pienemmällä teholla, jolloin alaraja on useimmilla malleilla 0,3 kilotonnia.

B61-pommin kärkiosaan on sijoitettu pommin sytyttimet (2-kanava-tutkasytytin ja kaksi kosketussytyttintä) ja niihin liittyvät muut osat.

Keskimmäisessä osassa on sinetöityyn sylinterin muotoiseen koteloon pakattuna itse ydinkärki. Samassa osassa ovat myös mm. varmistimet ja laukaisupiirit.

Taka-keskiosaan on sijoitettu pommin virittämissäätimet, sytyttimen säätimet, joilla valitaan räjähdysteho, sekä vapaan pudotuksen vakaajat.

Pyrstöosassa on lakuvarjo ja sen laukaisumekanismi. Laskuvarjoa tarvitaan, jotta pommin pudottava lentokone ehtisi pois räjähdyksen alta, kun pommi pudotetaan keskimatalla lennettäessä.

Lähde: Federation of American Scientists.


Lisätiedot ja bussi-ilmoittautumiset:
Aseistakieltäytyjäliitto ry. / puh. 09-140427 / akl@aseistakieltaytyjaliitto.fi

 
Etusivu

BussikuljetusLainsäädäntöLinkkejä