Prostituutiota asevelvollisilla Venäjällä

2.4.2007 alkaneissa kevätkutsunnoissa määrätään sotilaita ensimmäistä kertaa 18 kuukauden palvelukseen aikaisemman kahden vuoden sijasta. Vuonna 2008 palvelus lyhenee edelleen 12 kuukauteen. Kuitenkin samalla terveydellisiä ja muita vapauttamisperusteita tiukennetaan. Toisin sanoen sotilasviranomaiset pyrkivät värväämään aikaisempaa suuremman osan asevelvollisista palvelukseen. Lisäksi Venäjän armeija pyrkii värväämään lisää sopimussotilaita modernisoimaan ja ammattimaistamaan armeijaa. Kuitenkin monet näistä sopimussotilaista on värvätty pidentämällä heidän palvelusaikaansa sopimuksella, usein pakottamalla. Sotilaiden äitien komiteat kertovat myös asevelvollisuusikäisten sattumanvaraisesta pidättämisestä ja häirinnästä, jonka tarkoitus on usein pikemminkin kiristää heiltä lahjuksia hinnaksi vapauttamisesta kuin todella saattaa heidät palvelukseen.

Prostituutiota asevelvollisilla

Asevelvollisten kehnoista oloista Venäjän armeijassa on kerrottu tässä lehdessä usein aikaisemminkin. Viime aikaiset uutiset kertovat kuitenkin aikaisemmin huomaamatta jääneestä väärinkäytöksen muodosta. Pietarin Sotilaiden äitien mukaan vanhemmat varusmiehet ovat pakottaneet Pietarin sotilaspiirin nuoria sotilaita prostituution. “Hyvin ansaitun levon sijasta nuoria asevelvollisia tilataan öisin puhelimitse viihdyttämään korkea-arvoisia asiakkaita – mukaan lukien armeijan kenraaleja,” kertoi Pietarin sotilaiden äitien Ella Polyakova St Petersburg Times -lehden mukaan.

Simputus, rahan kiristys, fyysiset pahoinpitelyt ja raiskaukset Venäjän armeijassa ovat olleet esillä useissa raporteissa jo ennenkin, mutta prostituutioepäilyksiä ei ole aikaisemmin esitetty.

Vanhemmat varusmiehet valitsevat potentiaaliset prostituoidut huolellisesti ja niitä jotka vastustelevat kidutetaan, kerrotaan Sotilaiden äitien sotilassyyttäjän toimistolle lähettämässä aineistossa. Sotilaiden äidit vieraili viestijoukkojen yksikössä yrittäen tavoittaa kahta asevelvollista, joiden kerrottiin toimivan puhelinprostituoituina. Poljakovalle kuitenkin kerrottiin, että molemmat oli kotiutettu lääketieteellisin perustein, toisella oli Hepatitis C ja toisella HIV.

Sotilaiden äitien keräämän aineiston mukaan nuoret asevelvollisprostituoidut tilattiin joko puhelimitse tai heidät herätettiin keskellä yötä, kun asiakas oli tilannut tietynnäköisen miehen.

Heinäkuussa 2005 jaroslavlilainen asevelvollinen Denis T. lähetti Leningradin sotilaspiirin sotilassyyttäjälle kirjeen, jossa kertoi pakkoprostituution kauhuista. Nyt kotiutettu asevelvollinen vertasi armeijaoloja raakaan orjuuteen.

Vanhemmat asevelvolliset vaativat meiltä rahaa ja pakottivat meidät hankkimaan sen myymällä itseämme kaduilla,” Denis kirjoitti. “En todellakaan halunnut mennä. Lopulta he kuitenkin onnistuivat murtamaan tahtoni. Öisin ne lähettivät minut ja muut Katariina Suuren patsaalle.

Monumenttia ympäröivä puutarha on tunnettu miesprostituoitujen ja heidän palveluitaan etsivien seuranhakupaikka. “Jos ajat yöllä Katariina Suuren monumentin ohi Nevsky prospektilla, saatat hyvinkin nähdä joitakin kirjeessä kuvattu henkilöitä,” Polyakova sanoi.

Oikeuskäsittelyn seurauksena Denis kotiutettiin armeijasta, mutta parittajia ei rangaistu.

Sources: The St Petersburg Times, 13 February 2007, BBC, 13 February 2007

Co-Update, April 2007