Syyria: ei pakopaikkaa asevelvollisuudelta

Syyriassa ei ole mahdollista paeta asevelvollisuutta. Asuinpaikastaan riippuen nuoret miehet, ja joskus myös naiset, joutuvat värvätyksi sisällissotaan.

Bashar Assadin armeija on kutistunut neljä vuotta kestäneen konfliktin aikana 350000 sotilaasta 200000:en. Yli 80 000 sotilaan ja hallitusta tukevien militioiden jäsenen uskotaan kuolleen. Pelko joutua värvätyksi armeijan tykinruoaksi, tappamaan ja tulemaan tapetuksi, on yksi syistä miksi ihmiset pakenevat massta ja etsivät turvapaikkaa. Syyrian ihmisoikeustarkkailijan mukaan vähintään 70 000 miestä on paennut pakollista asevelvollisuutta.

Raqqassa ja muilla Daeshin (ISIS) hallitsemilla alueilla kaikkia yli 14-vuotiaita miehiä ja poikia on kehotettu rekisteröitymään paikallisella poliisiasemalla ankaran rangaistuksen uhalla. Daeshin hallitsemilla alueilla elävät ihmiset pelkäävät, että tämä merkitsee alkua asevelvollisuuden toimeenpanemiselle. On jo tiedossa, että Daesh kouluttaa lapsia ja käyttää lapsisotilaita sekä maksaa perheille siitä että he lähettävät lapsensa sotilaiksi. Asevelvollisuuden käynnistäminen vetäisi kuitenkin monia sivullisia siviilejä mukaan ja hämärtäisi rajan siviilien, sotilaiden ja Daeshin jäsenten välillä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syyrian Kurdistanissa asevelvollisuutta alettiin toteuttaa heinäkuussa 2014. Kaikki 18-30 -vuotiaat miehet joutuvat liittymään asevoimiin kuudeksi kuukaudeksi ja siitä kieltäytyvät määrätään pidätettäväksi.  Välttääkseen armeijan monet ovat paenneet Irakin tai Turkin Kurdistaniin. YK:n raportin mukaan Irakissa on yli 111 000 kurdipakolaista. Eräällä pakolaisleirillä järjestettiin mielenosoitus asevelvollisuutta vastaan. Mielenosoittajat ilmoittivat tukevansa kurdinationalismia mútta eivät pakollista asepalvelusta. 

(CO-Update, September-November 2015, No. 89)