USA: Kanadasta karkotetulle aseistakieltäytyjälle 15 kuukautta vankeutta

Kanadan hallitus karkotti USA:laisen sodanvastustajan Robin Longin 15.7.2008. 22. elokuuta  hän sai 15 kuukauden vankeustuomion. Lisäksi hänelle annettiin ero sotavoimista “ei-kunniallisin perustein” sekä hyvitys 40:stä suoritetusta palveluspäivästä. Hän istuu ensin 2-3 viikkoa piirikunnan vankilassa Fort Carsonin lähellä Coloradossa, minkä jälkeen hänet siirretään armeijan haltuun. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin USA:n presidentti George W. Bushille War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Robin Long pakeni kolme vuotta sitten Kanadaan välttääkseen Irakin sodan, jota pitää moraalittomana ja laittomana. 15. heinäkuuta Kanadan hallitus palautti hänet USA:n sotilasviranomaisten huostaan. Long on ensimmäinen Kanadan maaperältä karkotettu aseistakieltäytyjä Vietnamin sodan jälkeen.

Long joutui sotaoikeuden eteen Colorado Springsin lähellä. Häntä syytettiin sotilaskarkuruudesta "tarkoituksella pysyä poissa pysyvästi." Hänelle annettiin pisin ennen oikeudenkäyntiä neuvotellun sopimuksen sallima rangaistus, vaikka lukuisat tukijat – joukossaan eversti Ann Wright ja armeijan journalisti Matthis Chiroux, joka hiljattain kieltäytyi lähtemästä Irakiin – todistivat hänen puolestaan. Longin saama rangaistus on yksi pisimmistä Irakin sodan vastustajille langetetuista vankeustuomioista.

Long antoi oikeudessa intohimoisen todistuksen, jossa julisti olevansa yhä vakuuttunut siitä, että oli tehnyt moraalisesti oikean ratkaisun, vaikkei se ollutkaan taktisesti tai laillisesti kaikkein viisain. Hän sanoi olevansa iloinen siitä ettei mennyt Irakiin, mutta toivoi että tarjolla olisi muitakin vaihtoehtoja kuin sotaoikeus ja vankeustuomio.

Kanadan rajavartiolaitos antoi 4. heinäkuuta pidätysmääräyksen Robin Longista sillä perusteella, ettei tämä ollut ilmoittanut olinpaikkaansa asianmukaisesti viranomaisille. Muutamaa päivää myöhemmin hänelle ilmoitettiin, että hänet karkotetaan Yhdysvaltoihin. Long valitti päätöksestä ja hänen tukijansa järjestivät mielenosoituksia kaikkialla Yhdysvalloissa ja Kanadassa vaatien Kanadan viranomaisia sallimaan hänen jäädä. Näistä yrityksistä huolimatta Long karkotettiin 15. heinäkuuta tuomioistuimen päätettyä, ettei palauttamisesta Yhdysvaltoihin aiheudu hänelle ”korjaamatonta vahinkoa”.

Longin perhe on yhä Kanadassa, ja ennen oikeudenkäynti hän ilmaisi huolensa erosta, joka saattaa kestää useita vuosia. "Minulla on poika, jota en voi tavata. Sellaista on vaikea ajatella," hän kertoi Courage to Resistille.

Kanadassa asuu arviolta noin 200 Irakin sodasta kieltäytynyttä amerikkalaissotilasta. Angus Reid Strategiesin 27. kesäkuuta julkaiseman mielipidekyselyn mukaan 64% kanadalaisista kannattaa pysyvän oleskeluoikeuden myöntämistä heille. Kanadan parlamentin alahuone antoi 3. kesäkuuta ei-sitovan päätöslauselman, jossa kehotettiin lopettamaan USA:laisten sotilaiden karkotukset ja antamaan heille mahdollisuuden hakea pysyvää oleskelulupaa. Konservatiivinen Harperin hallitus on kuitenkin jättänyt tämän päätöslauselman huomiotta. Useat muut Kanadassa asuvat sodanvastustajat ovat vaarassa joutua välittömästi karkoitetuksi. Yksi heistä on Jeremy Hinzman, joka on määrätty karkotettavaksi maasta 23. syyskuuta.

Robin Longille voi lähettää tukikirjeitä osoitteeseen:

Robin Long
Miramar Naval Consolidated Brig
PO BOX 452136
San Diego CA 92145-2136
USA