Kaksi totaalikieltäytyjää armeijan arestissa Saksassa

Kaksi totaalikieltäytyjää on parhaillaan armeijan arestissa Saksassa. Heidän puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Saksan puolustusministeri Franz Josef Jungille War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Berliiniläinen Patrick Sander oli määrätty ilmoittautumaan asepalvelukseen 1.10.2008. Hän ei kuitenkaan tehnyt niin. 6.10 klo 23 sotilaspoliisi otti hänet säilöön ja kuljetti seuraavana päivänä sotilasyksikköön Prenzlauun.

Patrick Sander julisti: "En ole valmis tarttumaan aseeseen, en tappamaan ihmistä. (...) En suorita vaihtoehtopalvelusta, koska en ole valmis tappamaan, luopumaan järjestäni ja toimimaan vastoin omaatuntoani. Kieltäydyn myös alistumasta mielivaltaisuuteen, jolla armeija värvää asevelvollisia ja korvaavaa palvelusta suorittavia."

On oletettavaa, että Patrick Sander on saanut kurinpidollisen arestirangaistuksen tänään (7.10.).

Flensburgilainen Jan-Patrick Ehlert puolestaan ilmoittautui 1.10. sotilasyksikössään Strausbergissä, mutta kieltäytyi noudattamasta mitään käskyjä. Edessä olevan pitkän viikonlopun johdosta (3.10. on Saksassa kansallinen vapaapäivä) armeija ei ennättänyt ryhtyä kurinpitotoimiin, vaan antoi Ehlertille luvan mennä kotiin viikonlopuksi. Hän ilmoittautui uudelleen 6.10., ja myös hänen tapauksessaan seuraus lienee kurinpidollinen arestirangaistus.

Saksan armeijan normaali käytäntö on antaa totaalikieltäytyjille useita peräkkäisiä kurinpidollisia arestirangaistuksia - tavallisesti yhteensä 63 päivää, mutta joissain tapauksissa jopa 84 päivää - ennen kuin tapaus annetaan rikosoikeusjärjestelmän käsittelyyn. Rikosoikeudessa totaalikieltäytyjälle voidaan teoriassa langettaa jopa viiden vuoden rangaistus, mutta käytännössä vankeusrangaistuksia on määrätty viime vuosina vain harvoin, ja useimmissa tapauksissa rangaistus on ollut ehdollinen vankeus tai sakkoja.

Toistuvat kurinpidolliset arestit totaalikieltäytyjille ovat kyseenalainen menettely. Kurinpidollisten arestien virallinen tarkoitus on saada kyseinen henkilö muuttamaan käyttäytymistään - niitä ei ole tarkoitettu rangaistukseksi. Näin ollen niitä ei tulisi käyttää silloin, kun niihin tuomittava ei todennäköisesti muuta käyttäytymistään. Ei tunneta yhtään tapausta, jossa totaalikieltäytyjä olisi muuttanut mielensä niiden seurauksena. Aresteissa on näin ollen kysymys rangaistuksesta ja ne ovat laittomia.

Molemmille totaalikieltäytyjille voi lähettää tukipostia:

Patrick Sander
4./Fernmeldebataillon 610
Schwedter Strasse 63
17291 Prenzlau
Germany

Jan-Patrick Ehlert
Barnim-Kaserne
18. Luftwaffenausbildungsregiment
Umgehungsstrasse 1
15344 Strausberg