Aseistakieltäytyjä nälkälakossa Kolumbiassa

Kolumbia: aseistakieltäytyjä Diego Yesid Bosa Rico nälkälakossa

Kolumbialainen aseistakieltäytyjä Diego Yesid Bosa Rico, joka värvättiin armeijapalvelukseen laittomasti 23.3.2008, aloitti nälkälakon värväystään ja kohteluaan vastaan 26.3. Hän kieltäytyy myös menemästä sotilaiden makuusaleihin. Armeija tarjosi hänelle tämän jälkeen mahdollisuutta suorittaa sotilaspalvelus toimistotehtävissä, joissa hänen ei tarvitse ottaa asetta. Aamulla 27.3. kuitenkin viisi sotilasta uhkaili häntä.

Diego Yesid Bosa Rico värvättiin 'batida'ssa (käsite tarkoittaa armeijan värväysiskua julkisella paikalla) 23.3.2008 ja kuljetettiin alunperin Simon Bolivar-pataljoonaan Tunjaan, joka sijaitsee noin kolmen tunnin matkan päässä Bogotasta. Sieltä hänet siirrettiin ’Jose Maria Carbonell'-nimiseen erityispataljoonaan, jossa hänen odotetaan suorittavan palveluksensa tavallisena sotilaana.

Kolumbian armeija väittää, että värväyskäytäntö on laillinen. Asetuksen 2048 sisältämän 50. artiklan mukaan värväysviranomaisilla on oikeus partioida löytääkseen sotilaskarkureita ja muita, jotka eivät kykene selvittämään asevelvollisuustilannettaan. Vaikka tämän asetuksen mukaan papereiden tarkastaminen saattaakin olla laillista, siitä seuraavat tapahtumat eivät sitä missään tapauksessa ole Kolumbian omien tai kansainvälisten lakien mukaan. Lain mukaan ne, jotka eivät selvitä asevelvollisuustilannettaan ajoissa voidaan määrätä tekemään niin. Kuitenkin käytäntö, jossa ilman sotilaspassia olevat voidaan viedä suoraan varuskuntaan, riistää kyseisiltä nuorilta oikeuden asianmukaiseen oikeusprosessiin, koska heillä ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia vaatia vapautusta laillisin perustein, esittää mitään todistuksia vapauttamisen puolesta jne. Yleisamerikkalaisen ihmisoikeuskomission ratkaisu guatemalalaisesta tapauksesta vuodelta 1993 korostaa menettelyn laittomuutta.

Tultuaan värvätyksi Diego Yesid Bosa Rico ilmoitti edelleen, ettei halua aseistakieltäytymisensä ja uskonsa väkivallattomuuteen johdosta olla osa mitään armeijaa. Aseistakieltäytymisjulistuksessaan hän sanoi: "Väkivalta ruokkii vain pahaa enkä näin ollen halua osallistua  minkäänlaiseen väkivaltaan, en minkään laillisen tai laittoman armeijan värvättynä, sillä ne kaikki sanovat haluavansa rauhaa ja oikeudenmukaisuutta, mutta niiden aseiden ristitulessa monet ihmiset menettävät henkensä eikä niiden kanssa ole toivoa paremmasta tulevaisuudesta" [...]

”Vaikka uskon, että maatamme tulee auttaa palveluksella, sen tulisi olla kaikkea muuta kuin pakollista sotilaallista palvelusta; palveluksen tulisi auttaa maassamme olemassa olevan valtavan sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämiseksi väkivallattomista lähtökohdista." [...]

"On erittäin todennäköistä, että mikäli oikeuksiani ei kunnioiteta, pääsette todistamaan kuolemaani tilanteessa, jossa minulla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia puolustaa itseäni, vaan vain pelkkä tosiasia toimia johdonmukaisesti omantuntoni määräämällä tavalla. Mitä ikinä tapahtuukin, en salli heidän viedä minulta omantunnon periaatteitani, oikeuksiani, sillä kaikki se on osa elämänkaartani ja elämä on Jumalan lahja, ja olen valmis puolustamaan elämää kaikissa muodoissaan, mutta vain käyttämättä väkivaltaa."


Värväyksen jälkeen Diego Yesid Bosa Ricon äiti Alba Luz Rico vetosi kansalliseen värväysdirektoraattiin ja pyysi poikansa vapauttamista asepalveluksesta vedoten useisiin perusteisiin, mm. aseistakieltäytymisoikeuteen ja laittomaan värväysmenettelyyn. Armeija kuitenkin hylkäsi vetoomuksen väittäen, että värväysmenettely oli laillinen eikä vapauttamiseen ole perusteita. Armeija väitti jopa, että Diego Yesid Bosa Rico allekirjoitti dokumentteja, joiden mukaan mikään laillinen vapauttamisperuste ei ole voimassa. Kuitenkin Diego Yesid Bosa Rico kieltäytyi allekirjoittamasta mitään papereita, vaikka hanta siihen painostettiinkin.

23.3.2008 Diego Yesid Bosa Rico kieltäytyi tarttumasta aseeseen. Vastauksesta äitinsä vetoomukseen hän huomasi myös, että hänen allekirjoituksensa oli ilmestynyt papereihin, joita hän oli kieltäytynyt allekirjoittamasta. Vastatoimena tähän hän päätti aloittaa nälkälakon.

Espanjakielisen vastalauseviestin Kolumbian puolustusministerille voi lähettää osoitteesta: http://wri-irg.org/co/alerts/20080327b.html.

Espanjankielisen vastalauseviestin Bogotan sotilaspiirille voi lähettää osoitteesta: http://wri-irg.org/co/alerts/20080327c.html.

Lisätietoja Kolumbian aseistakieltäytyjien tilanteesta.