Thaimaa: aseistakieltäytyjä kapinanlietsomissyytteeseen sotilasjuntan kyseenalaistamisesta - lähetä vastalauseviesti!

 27. tammikuuta Thaimaassa järjestettyyn rauhanomaisen mielenosoituksen osallistujia on joutumassa tuomioistuimen eteen. 39 henkilöä on saanut syytteen, jonka aiheena on joko kapinaan lietsominen, julkisia kokoontumisia koskevan kielloin rikkominen tai vuonna 2015 voimaan astuneen, kokoontumisen 150 metrin säteellä kuninkaan asunnosta kieltävän säännöksen rikkominen.

Kaksi päivää väkivallattoman mielenosoituksen jälkeen Thaimaan ”kansallinen rauhan ja järjestyksen neuvosto” oli nostanut syytteen demokratiamielenosoittajia vastaan. Yksi heistä on aseistakieltäytyjä Netiwit Chotiphatphaisal, jonka kanssa AKL:n kattojärjestö War Resisters' International (WRI) on tehnyt läheistä yhteistyötä yli vuoden ajan.

Nettisivullaan julkaistussa lausunnossa Netiwit sanoi:

”Viranomaisten öykkäröinnin kohteeksi joutuminen ei pelota minua. Ainakin tein jotain maamme puolesta. Rehellisesti sanoen olen ylpeä siitä, että olen syytettyjen aktivistien joukossa.”

Hänen koko lausuntonsa löytyy täältä.

Mielenosoitus vastusti sotilasvaltaa ja myöhemmin tälle vuodelle suunniteltujen yleisten vaalien lykkäämistä vastaan. Vaalit, joita lykätty jo useaan otteeseen vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen jälkeen, oli alunperin tarkoitus järjestää marraskuussa 2018. Lainsäätäjät kuitenkin muuttivat vaalilakia niin, että vaalit järjestetään vasta ensi vuoden tammi- tai helmikuussa. Human Rights Watch -järjestön artikkeli nostetuista syytteistä tapahtumasta löytyy täältä.

Mielenosoituksen kaltaiset vastalauseet ovat harvinaisia. Otettuaan vallan armeijan johtaja hallitus on julistanut rauhanomaiset "poliittiset" kokoontumiset laittomiksi. Tämä on vaikuttanut myös aseistakieltäytyjiin. Viime vuonna Netiwit Chotiphatphaisal sai kutsuntamääräyksen yhtenä vuosittain asevelvollisuuden kohteeksi joutuvana julkisuuden henkilönä. Hän onnistui välttämään sen koska on yhä opiskelija, minkä perusteella on mahdollista saada lykkäystä.

WRI:n sivustolta voit lähettää Thaimaan ulkoministeriölle viestin, jossa vaaditaan syytteistä luopumista.