Ihmisoikeudet: määräaika lähestyy

YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista allekirjoittajamaissa seurataan määräaikaisraporteilla. Suomen seuraava tarkastelu lähestyy, sillä sopimuksen tulkintavallan omaava ihmisoikeuskomitea lähetti keväällä Suomelle kysymyssarjan, johon Suomen tulee antaa vastauksensa raportissaan. Raportti pitää jättää maaliskuuhun 2020 mennessä, ja komitea tekee lähtökohtaisesti Suomea sitovat johtopäätöksensä.myöhemmin ensi vuonna.

Edellisissa johtopäätöksissään vuonna 2013 ihmisoikeuskomitea kiinnitti huomiota siviilipalveluksen kestoon ja totaalikieltäytyjien vapausrangaistuksiin. Asiaa nousee nyt jälleen esiin, sillä komitea kysyy Suomelta omantunnon ja uskonnon vapauteen viitaten seuraavaa:

"With reference to the previous concluding observations (para. 14), please report on: (a) measures taken to ensure that alternative service for conscientious objectors is not punitive or discriminatory in nature or duration by comparison with military service; and (b) progress made in extending the exemption from military and civilian service accorded to Jehovah’s Witnesses to other conscientious objectors."

Totuudenmukaiset vastauksethan näihin kuuluisivat suurinpiirtein (a) mitään ei ole tehty ja (b) ei ole edistytty, mutta poistettiin se myös Jehovan todistajilta. On siinä siis vastauksen kirjoittavalla viranhaltijalla miettimistä...

Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että Suomen uuden hallituksen tulee osoittaa suhtautuvansa ihmisoikeuksiin vakavasti korjaamalla vihdoin aseistakieltäytymistä koskevan lainsäädännön Suomen ihmisoikeusvelvoitteiden mukaiseksi.

Ihmisoikeuskomitean kysymys löytyy täältä.