Israel: aseistakieltäytyjät Tair Kaminer ja Tanya Golan vangittu

Aseistakieltäytyjä Tair Kaminer sai maaliskuun alussa jo kolmannen vankeusrangaistuksen kieltäydyttyään palvelemasta Israelin armeijassa. Tällä kertaa tuomion pituus on 30 päivää. Hän on istunut vankilassa 45 päivää jo tammi- ja helmikuussa.

Tanya Golan, joka päätti kieltäytyä Tairin tapauksen innoittamana, sai puolestaan ensimmäisen 20 päivän tuomionsa.

Voit lähettää vastalauseviestin Israelin viranomaisille War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Tairin kieltäytymispäätös syntyi hänen tehtyään vuoden ajan vapaaehtoistyötä Gazasta ammuttavien rakettien kohteena usein olevassa Sderotin kaupungissa.

Kieltäytymisjulistuksessaan Tair kirjoittaa:

"Lapset. joiden kanssa työskentelin, kasvavat keskellä konfliktia ja ovat joutuneet läpikäymään traumaattisia kokemuksia jo nuorella iällä. Moniin heistä tämä on luonut kammottavan vihan - mikä on varsin ymmärrettävää, erityisesti nuorissa lapsissa. Samalla tavoin monet Gazan kaistalla tai muualla miehitetyillä palestiinalaisalueilla vieläkin kovemmassa todellisuudessa elävät lapset oppivat vihaamaan toista puolta. Myöskään heitä ei voi syyttää. Kun katson kaikkia näitä lapsia, seuraavaa sukupolvea molemmilla puolilla ja olosuhteita joissa he elävät, näen vain traumojen ja tuskan jatkuvan. Silloin voin vain sanoa: Tämä riittää!"

Voit lukea koko julistuksen englanniksi  täältä.

Myös toinen aseistakieltäytyjä, Tanya Golan, on ollut vangittuna alkuvuonna. Hän sai tammikuun lopussa 20 päivänvankeusrangaistuksen. Tanya Golan kertoo kieltäytyvänsä olemasta mukana instituutiossa, joka "toteuttaa rasistista, fasistista, syrjivää ja sortavaa politiikkaa... Kaikissa tilanteissa kannattaa kohottaa äänensä ja kutsun kaikkia, joilla ääni on, myös käyttämään sitä. Selkeästi, pahoja asioita tapahtuu kun hyvät ihmiset eivät tee mitään."

Tanyan kieltäytymisilmoitus löytyy täältä.

YK:n ihmisoikeuskomitea tunnusti tammikuussa 2007 tekemässään ratkaisussa aseistakieltäytymisoikeuden osaksi kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 18 artiklan turvaamaa ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapautta. Sopimuksen allekirjoittajamaana Israel on näin ollen velvollinen tunnustamaan aseistakieltäytymisoikeuden. Mielivaltaisia vapaudenriistoja käsittelevä YK:n työryhmä puolestaan totesi vuonna 2003, että aseistakieltäytyjien toistuva vangitseminen Israelissa on mielivaltaista ja näin ollen rikkoo myös kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta (7 ja 14 artikla).

Molemmille vangituille voi lähettää tukiviestin sähköpostilla osoitteeseen: mesarvot.im(at)gmail.com