Aseistakieltäytyjä pakkovärvätty Kolumbiassa

Aseistakieltäytyjä Diego Fernando Blanco López  värvättiin laittomasti Kolumbian armeijaan, vaikka hänellä on opiskeijana oikeus lykkäykseen. Hänet on pakotettu palvelemaan Grupo de Caballeria Mecanicado No 4 Juan de Corral -nimisessä armeijan yksikössä Rionegrossa Antioquian maakunnassa.

Julistauduttuaan aseistakieltäytyjäksi 20.3.2017 Diego Blanco on joutunut korkampiarvoisten sotilaiden aggression ja häirinnän kohteeksi. Kun hän kieltäytyi ottamasta asetta aikaisemmin tällä viikolla, ylikersantti Oscar Camacho Cartagena hyökkäsi häntä vastaan ja häntä on uhattu sotilastuomioistuimella tottelemattomuudesta ja niskuroinnista.

Diego Blancon puolesta voi lähettää vastalauseviestin Kolumbian viranomaisille täältä.

Taustaa

Diego aloitti opiskelunsa laskenta- ja kauppatieteen instituutissa 6.12. Kolme päivää myöhemmin 9.12. hän ilmoittautui neljännen alueen värväyskeskuksessa Medellinissä virallistaakseen asemansa suhteessa sotilaspalvelukseen ja esinttämään todistuksen opiskelustaan.

10.12., hänet kuitenkin värvättiin armeijaan, mikä loukkasi hänen oikeuttaan lykkäykseen opiskelujen johdosta. Hänet siirrettiin Medellinin kaupugissa sijaitsevaan joukko-osastoon samana päivänä.

5.2.2017 hänet siirrettiin toiseen joukko-osastoon Rionegrossa. Joukko-osastossa hänellä oli yhteenottoja esimiestensä kanssa, koska hän ei halunnut palvella armeijassa ja toi esille, että opiskelijana häntä ei olisi pitänyt värvätä ollenkaan.

13.2.2017 hänet tuotiin neljännen värväysalueen toimistoon lupauksella, että hänet vapautettaisiin sotilaspalveluksesta. Siellä hän tapasi everstiluutnantti Harol Felipe Paez Roan ja psykologin. Hän esitti perusteet kieltäytymiselleen ja mainitsi useat tapaamisensa, joita hänellä oli ollut aikaisemmin pataljoonan psykologin kanssa. Psykologin lausunnon mukaan hän kuitenkin halusi vain huomiota itselleen. Kuukautta myöhemmin, 20. maaliskuuta, Diego julistaui virallisestii aseistakieltäytyjäksi..

Solidaarisuutta

Voit lähettää vastalauseviestiun myös seuraaviin osoitteisiin.

Voit luonnollisesti levittää tietoa Diegon tilanteesta myös sosiaalisessa mediassa.

Aseistakieltäytymistä koskeva lainsäädäntö Kolumbiassa

Aseistakieltäytymisoikeus on vahvistettu Kolumbian perustuslain 18. artiklassa ja Kolumbian perustuslakituomioistuimen päätöksen mukaan se tulee "turvata kaikkina ajankohtina: ennen ja jälkeen sotilaspalveluksen ja sen aikana." Löydät informaatiota aseistakieltäytyjiä koskevasta lainsäädännöä täältä.