Armeijasta eroaminen jatkuu voimakkaana - kesäkuussa reservistä erosi 163 sotilasta

Lehdistötiedote 13.7.2015 klo 13.00

Vuonna 2015 armeijasta on kesäkuun loppuun mennessä eronnut 648 reserviläistä. Pelkästään kesäkuun aikana armeijan jätti 163 koulutettua sotilasta. Luku on kautta aikojen toiseksi suurin, sillä vain kuluvan vuoden toukokuussa oli eroajien luku vielä suurempi, 240 reserviläistä.

Vuosi 2015 tulee joka tapauksessa olemaan kaikkien aikojen vilkkain armeijasta eroamisvuosi. Näyttää todennäköistä, että reservinkieltäytyjien määrä nousee reilusti yli tuhanteen. Koko viime vuoden aikana reservinkieltäytyjiä oli 296 kappaletta ja vuonna 2013 vain 72. Tärkein syy määrän lisääntymiselle on Euroopan jännittynyt tilanne, joka on saanut monet reserviläisen ajattelemaan sotilaallisen varusteutumisen mielekkyyttä ja seurauksia. Monille kysymys on myös protestista Suomen NATO-lähentymistä vastaan.

Kaikista aseistakieltäytyjistä reservinkieltäytyjien osuus tullee tänä vuonna yltämään jopa kolmannekseen, kun siviilipalvelukseen hakeutuu reilut 2000 asevelvollista vuodessa ja totaalikieltäytyjiä on puolisensataa.

Aseistakieltäytyjäliitto avasi toukokuussa Eroa-armeijasta.fi -infosivuston, joka jakaa tietoa reservinkieltäytymisestä. Sivustolla kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten Suomen armeijan reservissä oleva varusmiespalveluksen suorittanut henkilö voi erota armeijasta, eli jättää reservin taakseen laillisesti ja lopullisesti. Reservinkieltäytyminen on ollut mahdollista kaikille reserviläisille jo vuosia, mutta asia ei ole ollut laajasti tiedossa.

Eroa-armeijasta.fi -sivustolle on koottu tilastoja kieltäytyneiden määrästä ja sen tilasto-osiossa seurataan Sivarikeskuksen käsittelemien täydennyspalvelushakemusten määrän kehitystä kuukausitasolla. Tilastojen lähde on Lapinjärven Siviilipalveluskeskus.

Eroa-armeijasta.fi -sivustoa ylläpitää kaikkien Suomen aseistakieltäytyjien etu- ja palvelujärjestö Aseistakieltäytyjäliitto ry ja se on osa liiton reservinkieltäytymiskampanjaa.