Lehdistotiedote: Armeijasta eroaminen kiihtyy

Lehdistötiedote 2.6.2015 klo 11

Vuonna 2015 on toukokuun loppuun mennessä armeijasta eronnut  Eroa-armeijasta.fi -sivuston tietojen mukaan 485 reserviläistä.  Pelkästään toukokuun aikana armeijan jätti 240 koulutettua sotilasta.  Edellinen kuukausiennätys on kuluvan vuoden huhtikuulta, jolloin  armeijan reservin jätti 89 henkilöä. Tammi-huhtikuussa erosi yhteensä  240 reserviläistä, joten toukokuussa tapahtui todellinen tilastohyppäys.

On hyvin mahdollista, että loppuvuoden aikana eroaa ainakin yhtä  paljon kuin vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana. Vuosi 2015  tulee joka tapauksessa olemaan kaikkien aikojen vilkkain armeijasta  eroamisvuosi. On hyvinkin mahdollista, että reservinkieltäytyjiä on  tänä vuonna päälle tuhat. Koko vuoden 2014 aikana reservinkieltäytyjiä  oli 296 kappaletta, sitä edellisenä vuonna vain 72.

Eroa-armeijasta.fi -sivustolla on sen neljän viikon historian aikana  käynyt lähes 35000 vierailijaa. Keskimäärin käyttäjiä on ollut yli tuhat päivässä. Kun  reserviläisyydestä käydään keskustelua medioissa, näyttää se tuottavan  piikin päivittäisiin kävijämääriin.

Aseistakieltäytyjäliiton hankkimien tietojen mukaan reservistä  kieltäytymisen yleisimpiä syitä ovat Suomen lähentyminen sotilasliitto  NATO:on, rauhankysymysten pohtiminen, sodan uhkan mainitseminen  tiedotusvälineissä, yleinen elämänarvojen muutos ja nuoruuden  ajattelemattomuuden oikaiseminen. Kertausharjoituksiin kutsuttavien  määrä ei näytä enää vaikuttavan reservinkieltäytyjien määrään kuten  aikaisemmin.

Eroa-armeijasta.fi on infosivusto, joka jakaa tietoa  reservinkieltäytymisestä. Sivustolla kerrotaan yksityiskohtaisesti,  miten Suomen armeijan reservissä oleva varusmiespalveluksen  suorittanut henkilö voi erota armeijasta, eli jättää reservin taakseen  laillisesti ja lopullisesti. Reservinkieltäytyminen on ollut  mahdollista kaikille reserviläisille jo vuosia, mutta asia ei ole  ollut laajasti tiedossa.

Eroa-armeijasta.fi -sivustolla kerrotaan kattavasti  reservinkieltäytymisestä ja sen seurauksista. Sivustolle on koottu  tilastoja kieltäytyneiden määrästä ja sen tilasto-osiossa seurataan  Sivarikeskuksen käsittelemien täydennyspalvelushakemusten määrän  kehitystä kuukausitasolla. Tilastojen lähde on Lapinjärven  Siviilipalveluskeskus.

Eroa-armeijasta.fi -sivustoa ylläpitää kaikkien Suomen  aseistakieltäytyjien etu- ja palvelujärjestö Aseistakieltäytyjäliitto  ry ja se on osa liiton reservinkieltäytymiskampanjaa.