Asekauppaa Saudi-Arabiaan vastustettiin Tampereella
Kuva: Aku Kervinen

4.10.2018 Tampereella pidettiin lyhyt mielenilmaus Patrian paikallisen toimiston edessä. Toimistorakennuksen lipputangoista vedettiin alas niissä aiemmin liehuneet liput, joiden tilalle tankoihin nostettiin banderolli tekstillä: “Ei aseita Jemeniin! Kanna vastuu Patria!”

Aiemmin syksyllä uutissivusto News Now Finland paljasti suomalaisen Patrian valmistamien ja Saudi-Arabiaan myytyjen panssariajoneuvojen osallistuneen sotatoimiin Jemenissä. Kansainvälisillä sopimuksilla Suomi on kuitenkin sitoutunut olemaan viemättä aseita sotaa käyviin maihin. Suomen ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan 22.11. Suomen lopettavan aseviennin Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, ennen kaikkea Jemenin hälyttävän humanitaarisen tilanteen vuoksi. Myös Saksa, Alankomaat ja Tanska ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä aseviennin Saudi-Arabiaan.