Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Kolmen vuoden "siviilipalvelus" tulossa Etelä-Koreaan

Etelä-Korean korkein oikeus kumosi totaalikieltäytyjän vapausrangaistuksen marraskuun alussa. Ennakkopäätöksen mukaan aseistakieltäytyminen on jatkossa laillista, eikä vakaumuksellisista syistä aseistakieltäytyneitä tule enää vangita vapausrangaistuksiin. Yli 900 vastaavaa oikeustapausta on tällä hetkellä avoinna. Jo aiemmin tänä vuonna maan perustuslakituomioistuin kehotti hallitusta luomaan siviilipalvelusjärjestelmän vuoteen 2019 mennessä.

Tähän mennessä totaalikieltäytyjät ovat kärsineet Etelä-Koreassa 18 kuukauden vapausrangaistuksen. Miehille pakollinen asepalvelus kestää lyhimmillään 21 kuukautta, eikä aseistakieltäytymisoikeutta ole aiemmin tunnustettu.

VANKEUS JATKUU SIVARIN NOJALLA?

Nyt Etelä-Korean hallitus kaavailee rankaisumallista siviilipalvelusta.  Hallituksen luonnoksessa on kolmen vuoden kestoinen siviilipalvelus, joka suoritettaisiin avustavissa tehtävissä vankiloissa. Esityksessä "siviilipalveluksen" voisi suorittaa vuosittain 600 henkilöä, jotka puolustusministeriön alainen lautakunta kelpuuttaisi.

Hallituksen kaavailuissa oli myös 27 kuukauden mittainen palvelus, mutta se päätyi kannattamaan 36 kuukauden palvelusta. Lain parlamentaarisen käsittelyn odotetaan alkavan vielä tämän vuoden puolella.

AKL:n korealainen sisarjärjestö 전쟁없는세상 World Without War kampanjoi aktiivisesti, jotta aseistakieltäytymisoikeus toteutettaisiin kansainväliset ihmisoikeussopimukset huomioivalla tavalla, eikä siviilipalvelusjärjestelmä olisi rangaistuksenomainen.

LÄHDE: WORLD WITHOUT WAR, THE KOREA HERALD, THE LAW LIBRARY OF CONGRESS

Kaksi aseistakieltäytyjää vangittu Israelissa

Aseistakieltäytyjä Hilel Garmi on tuomittu Israelissa vankeuteen jo viidennen kerran. Ensimmäinen tuomio langetettiin 6.8. Garmin julkistettua kieltäytymisensä yhdessä toisen aseistakieltäytyjän kanssa. Garmin sai tuolloin 20 päivän tuomion. Sen jälkeen hänet on tuomittu neljästi. Tuomioita on kertynyt yhteensä 80 päivää.

Garmi kirjoitti aseistakieltäytymisjulistuksessaan: "En voi värväytyä, koska hyvin nuoresta alkaen olen uskonut, että ihmiset ovat tasa-arvoisia. En usko, että kaikilla juutalaisilla on joku yhteinen nimittäjä, joka erottaa heidät arabeista. En usko, että minua tulisi kohdella eri tavalla kuin Gazassa tai Jeninissä syntynyttä lasta enkä usko, että kenenkään suru tai onni on tärkeämpää kuin toisen. (...) Koska synnyin voimakkaammalle puolelle Välimeren ja Jordan-joen välissä vallitsevassa hierarkiassa, minulla on sekä mahdollisuus että velvollisuus yrittää taistella tätä hierarkiaa vastaan."