Ruokaa ei aseita -työleiri jo 16. kerran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Kaj Raninen

Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita -työleiri järjestettiin heinäkuun alussa jo 16. kerran. Tämän kesän leirille osallistui vapaaehtoisia Belgiasta, Irlannista, Meksikosta, Puolasta ja Venäjältä. Osallistujien joukossa oli myös kolme Suomessa asuvaa turvapaikanhakijaa. Ryhmä jakoi ruokaa kuudessa eri puolilla Helsinkiä järjestetyssä tapahtumassa, jotka keräsivät useita satoja ruokailijoita.

"Asevarusteluun laitetaan järjettömiä rahasummia. Varustelumenot ovat olleet kasvussa viime vuosina maailmanlaajuisesti ja Suomessakin suunnitellaan valtavien sotilashankintojen tekemistä. Samaan aikaan rahaa leikataan esimerkiksi sosiaalipalveluista ja leipäjonot kasvavat kasvamistaan. Ruokaturvaa ei pystytä takaamaan kaikille ja ihmiset joutuvat punnitsemaan, ostavatko ruokaa vai jotain muuta elämiselle välttämätöntä", sanoi kesän 2018 leirin projektikoordinaattorina toiminut Sini Kangaspeska.

Leirillä valmistettu ja jaettu ruoka on aina kasvisruokaa, johon käytetään kauppojen lahjoittamia hävikkiraaka-aineita. Eettisten ongelmien lisäksi eläinteollisuus kuormittaa maapallon voimavaroja suunnattomasti enemmän kuin kasvisruoan tuottaminen. Eläinperäisellä ruoalla on mahdotonta saada ruokittua maailman jatkuvasti kasvavaa ihmismäärää. "Kaupat ovat lähteneet melko hyvin mukaan lahjoittamaan ruokaa. On kaikkien etu, että hävikkiruoka tulee käyttöön", Kangaspeska kiitteli.