Sipsejä ja rauhaa - punkyhtyeiden parempi maailma

Antimilitaristi haastatteli utopioihin liittyen kahta suomalaista punk-yhtyettä,  vuonna 2013 perustettua Masqueradea ja vuonna 2016 perustettua DÖDiä. Utopiassa vallitsisi rauha ja tasa-arvo ja ruuaksi voisi syödä voileipiä ja sipsejä joka päivä.


Masqueraden Suzi Sabotage ja Jacques Saph,
mistä koostuisi täydellinen maailma ?

Suzi: Se koostuisi tasa-arvosta, rauhasta yksittäisten ihmisten ja kansojen välillä. Yhtäläisistä mahdollisuuksista.

Jacques: Ikävä kyllä - niin kauan kun on kyse ihmisistä - en usko, että täydellinen maailma olisi mahdollinen. Itsetuhoisuus on meidän luontomme.

Mitä siinä ei olisi?

Suzi: Köyhyyttä, sortoa, kärsimystä. Eläimiä ei jätettäisi heitteille eikä niiden tehotuotantoa tai kaltoinkohtelua olisi.

Jacques: Minua häiritsee nykyhetkessä eniten kiusaaminen ja ennakkoluuloisuus, joka esiintyy sananvapauden valeasussa.

Mikä nykymaailmassa on toimivaa?

Jacques: Se, että veganismi ja kasvissyönti on kovassa nousussa juuri nyt, kun vielä 10 vuotta sitten oli vaikeaa löytää paikkoja, joissa voi syödä aiheuttamatta kärsimystä eläimille.

Suzi: Yhteydenpito ihmisten välillä on helpompaa teknologian avulla, vaikka asuisimmekin eri puolilla maailmaa.

Ja mikä on paskaa?

Suzi: Sama teknologia on muuttanut meidät hyvin passiivisiksi ja myöskin raukkamaisuus on lisääntynyt, kun nykyään voi panetella yksittäisiä henkilöitä ja ihmisryhmiä turvallisen välimatkan päässä ja/tai anonyymisti joutumatta koskaan tilille siitä.

Jacques: Se fakta, että me ihmisinä kieltäydymme oppimasta virheistämme. Emme voi muuttaa menneisyyttä, mutta voimme estää historiaa toistamasta itseään.

Millainen olisi DÖD:in Saran ja Heidin täydellinen maailma?


Sara: Semmonen jossa osattaisiin ymmärtää enemmän toisia ja erilaisia näkökulmia, ja sellainen jossa sais syödä voileipiä ja sipsejä joka päivä ruuaksi.

Heidi: Sellanen missä "kaikki" ei pyöris rahan ja tuottavuuden ympärillä. Ihmisarvo mitattaisiin sen perusteella, miten kohtelet muita ihmisiä. Mun henkilökohtainen täydellinen maailma: et olis lämmintä, meri lähellä, aikaa lukea kirjoja ja töiden tekeminen sopivasti uupumatta.

Mitä siinä ei olisi?

Sara: Minkäänlaista syrjintää. Ja ihmiset kuluttaisi vähemmän ja kunnioittaisi luontoa.

Heidi: Empatiakyvyttömiä, tietämättömiä ja epätoivoisia ihmisiä.

Mikä nykymaailmassa on toimivaa?

Sara: Monenlainen kehitys parempaan suuntaan, vaikka monissa asioissa on silti edelleen parantamisen varaa. Ihmiset on avarakatseisempia ja asioista on helppo ottaa selvää, etsiä tietoa ja löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka on kiinnostuneita samoista asioista.

Heidi: Tietoa melkein mistä vaan on saatavilla niin paljon! Internet rules, kunhan muistaa lähdekritiikin ja kohtuuden, hehe. Jonkinlainen ihmisten "roolien" avartuminen ja mahdollisuus edes yrittää elää omien arvojen mukaan.

Ja mikä on paskaa?

Sara: Tän hetkinen hallitus ja sen typerät ja lannistavat päätökset.

Heidi: Tuota tuota... Aivan liian moni asia. Suomessa nyt ainakin sosiaaliturvan ja terveydenhuollon alas ajaminen, mitä ei vaan pysty käsittämään. Mä oon sitä mieltä vähän päivästä riippuen, et maailmanloppu on lähellä. On huoli siitä, miten maapallo kestää tätä menoa.

NELLI TOLONEN