Baltic Glory 18 -rauhanharjoitus kesällä Suomessa - Aseistakieltäytyjäliitto mukana

Osa Baltic Glory -rauhanharjoituksen järjestäjäporukasta Helsingissä huhtikuussa: Darya Apahonchich, Esa Noresvuo, Pelle Sunvisson ja Lisa Behrenfeldt. Kuva: Masha Apahonchich.

Elokuun 9.-12. kymmeniä rauhanaktivisteja Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä kokoontuu Loviisan Kuggomiin hiomaan sodanvastaisen toiminnan taitojaan ja verkostoitumaan.

Baltic Glory 18 tapahtumaan odotetaan 25 rauhanaktivistia kustakin maasta sekä yksittäisiä tarkkailijoita Ukrainasta ja Baltian maista. Itse harjoituksessa osallistujat reagoivat kuvitteellisiin skenaarioihin, joissa maiden väliset jännitteet ja sodan uhka Itämerellä kasvavat, tarkoituksenaan ratkaista tilanteet rauhanomaisesti. Harjoitus kasvattaa osallistujien konfliktinratkaisutaitoja ja auttaa heitä näkemään rauhanliikkeen vahvuuksia ja heikkouksia. Lisäksi yksi päivä on varattu tulevaisuuden yhteistyöprojektien suunnittelulle.

Baltic Glory on jatkoa ruotsalaisten ja venäläisten aktivistien viime vuonna Maarianhaminassa järjestämälle Åland 17 -rauhanharjoitukselle, jonka ajankohta oli osin päällekkäinen Itämerellä pauhanneiden Ruotsin Aurora 17 ja Venäjän Zapad 17 -sotaharjoitusten kanssa. Aseistakieltäytyjäliiton Esa Noresvuo matkusti Ahvenanmaalle Antimilitaristin toimittajana ja kirjoitti siitä artikkelin viime vuoden syysnumeroon. Vierailun yhteydessä syntyi ajatus järjestää uusi rauhanharjoitus, johon osallistuisi myös suomalaisia.

Tule mukaan!

Harjoitukseen osallistuu yhteiskuntien eri sektoreilta ihmisiä, joita yhdistää toimiminen rauhantyön parissa. He ovat taiteilijoita, tieteilijöitä, aktivisteja, toimittajia, poliitikkoja ja opiskelijoita. Järjestäjäporukka, joka koostuu yhteensä noin kymmenestä suomalaisesta, ruotsalaisesta ja venäläisestä rauhanaktivistista, lähettää suoria kutsuja sopivaksi katsomilleen henkilöille. Tämän lisäksi tapahtumaan on myös avoin haku. Tämän lehden takakannessa sekä tapahtuman nettisivuilla on lisätietoa osallistujaksi tai vapaaehtoiseksi hakemisesta. Antimilitaristin lukijoita varten hakuaikaa on pidennetty kesäkuun 25. päivään asti.

Tapahtuman järjestäjät esitellään nettisivuilla balticglory.org. Ruotsalaisilla järjestäjillä on taustaa esimerkiksi antimilitaristisesta Ofog-verkostosta ja venäläisillä ihmisoikeusjärjestö Memorialista. Suomesta AKL:n aktiivien ohella järjestäjillä on taustaa esimerkiksi Suomen Kristillisestä Rauhanliikkeestä.

Aseistakieltäytyjäliitto myös tukee tapahtumaa rahallisesti. AKL:n lisäksi tapahtuman toinen rahoittaja on Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Mikään muu taho ei ole antanut rahaa tapahtumalle. Kasaan haalittu summa riittää tapahtumapaikan vuokraan sekä ruokailujen järjestämiseen. Osallistujien on kuitenkin maksettava omat matkakulunsa.

Mediamylläkkä

Kuten Åland 17 -rauhanharjoitus, myös tämän vuoden tapahtuma on leimattu etukäteen mediassa epäilyttäväksi. Ennen Ahvenanmaan tapahtumaa Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen kutsui sitä "venäläiseksi operaatioksi" johon muut twiittaajat, bloggarit ja lehdistö tarttuivat. Varsinaisessa tapahtumassa vierailleet toimittajat eivät löytäneet siitä mitään epäilyttävää kerrottavaa venäläisten osallistujien paljastuttua nykyhallintoaan kritisoiviksi ihmisoikeus- ja rauhanaktivisteiksi.

Nyt lehdistö on sensaationhakuisuudessaan jälleen tarttunut ennen Åland 17 -tapahtumaa esillä olleisiin perusteettomiin epäilyihin. Mediakohu ja syyttelyt ovat lähinnä surullinen esimerkki Suomessa vallitsevasta ilmapiiristä. Vieläkin surullisempaa on kuitenkin se, että yhteyksiä omassa maassaan kovan paineen alla toimivaan Venäjän riippumattomaan kansalaisyhteiskuntaan halutaan saattaa epäilyksen alaiseksi ja demonisoida. Se muistuttaa myös ikävällä tavalla kyseiset ryhmät ja ihmiset "ulkomaiden agenteiksi" leimaavan Putinin Venäjän toimintamalleja. Tapahtuman nettisivulta löytyy vastaukset median usein esittämiin kysymyksiin ja väittämiin.