Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Israelilaisia aseistakieltäytyjiä tuomiokierteessä

Aseistakieltäytyjä Mattan Helman vapautettiin tuomiokierteestä toukokuussa. Ennen sitä hän oli istunut vangittuna 110 päivää. Virallinen vapautusperuste oli "erittäin huono käytös". Yleinen käytäntö Israelissa on, että aseistakieltäytyjille langetetaan useita peräkkäisiä tuomioita ja lopulta heidät vapautetaan palveluksesta.

Juuri ennen ensimmäistä vangitsemistaan Mattan kirjoitti: "En voi palvella järjestelmää, jonka toimintaa vastustan täysin, ja jos haluan muutoksen, minun täytyy aloittaa omasta toiminnastani. Olen kyllästynyt kuulemaan ikäisteni nuorten sanovan, että "meillä ei ole vaihtoehtoa". Olen väsynyt siihen että ihmiset ajattelevat ettei mikään muutu, että tuo juttu on isompi kuin me. Näen asian niin, että kyseessä on valtava epäoikeudenmukaisuus ja ensimmäinen mitä voin tehdä on kieltäytyä osallistumasta siihen."

Toinen aseistakieltäytyjä, Ayelet Brachfeld, on puolestaan edelleen tuomiokierteessä. Huhtikuussa hän sai 40 päivän tuomion. Ennen sitä hän oli jo istunut vangittuna 40 päivää.

Korea aseistakieltäyjäpäivän teemana

15.5. vietettiin kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää. Suomessa AKL juhlisti päivää järjestämällä uusien illan Rauhanasemalla.

Päivän kansainvälinen teema oli tänä vuonna Etelä-Korea, jossa vangitaan enemmän aseistakieltäytyjiä kuin muualla maailmassa yhteensä. Tällä hetkellä Etelä-Korean vankiloissa istuu yli 250 nuorta suorittamassa 18 kuukauden tuomiota.

On kuitenkin myös toivoa. Etelä-Koreassa ei ole vaihtoehtopalvelusta, joten vankila on armeijan vaihtoehto. Nykyinen presidentti on kuitenkin luvannut muuttaa asian vaalimanifestissaan ja kansallinen ihmisoikeuskomitea on toistuvasti suositellut Etelä-Korean hallitusta toteuttamaan vaihtoehtopalveluksen.

15.5. antimilitaristit kaikkialla maailmassa kehottivat Etelä-Korean hallitusta viimeinkin ottamaan seuraavan askeleen tunnustamaan aseistakieltäytymisoikeuden sekä lopettamaan vankeusrangaistukset.