Pitkiä tuomioita totaalikieltäytyjille

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti 6.2. pitkät vapausrangaistukset kolmelle suullisessa käsittelyssä olleelle totaalikieltäytyjälle. Valtteri Repo sai 115 päivän ehdottoman vankeusrangaistuksen. Jussi Salmelan ja Elsa Taurian tuomio langetettiin valvontarangaistuksena. Salmelan rangaistus on 172 ja Taurian 173 päivää. Salmela ja Tauria aikovat valittaa tuomioistaan hovioikeuteen. Samana päivänä käräjäoikeus käsitteli myös neljä kirjallista totaalikieltäytymisoikeudenkäyntiä.

Kaikki tuomitut vetosivat oikeudessa rangaistuksen syrjivyyteen. Jehovan todistajat on vapautettu palveluksesta rauhan aikana, mutta muun vakaumuksen omaavat tuomitaan vapausrangaistuksiin. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on useaan otteeseen vaatinut Suomea laajentamaan palveluksesta rauhan aikana vapautettujen Jehovan todistajien erikoiskohtelun koskemaan myös muita vakaumuksellisia aseistakieltäytyjiä. Toinen YK:n ihmisoikeuselin, ihmisoikeusneuvosto, puolestaan kehotti omassa määräaikaistarkastuksessaan viime vuoden heinäkuussa Suomea vapauttamaan vangitut aseistakieltäytyjät.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei sinänsä kiistänyt syrjintäargumentteja, mutta katsoi että "vakiintuneen oikeuskäytännön" ja lainsäädännön sisältämän vaihtoehdottoman rangaistusmallin perusteella syytetyt tulee tuomita. Aseistakieltäytyjäliitto odottaa, että tuomiosta tehtävät valitukset käsittelevä hovioikeus ottaa vihdoin yhdenvertaisuusperiaatteen ja Suomen ihmisoikeusvelvoitteet vakavasti ja kumoaa langetetut tuomiot.

Aseistakieltäytyjäliitto järjesti samana päivänä Porvoossa tukimielenosoituksen, jossa vaadittiin totaalikieltäytyjien vapausrangaistusten lakkauttamista. Ehdottomiin vapausrangaistuksiin tuomitaan vuosittain 35-55 totaalikieltäytyjää. Heidät tuomitaan joko vankilaan tai valvontarangaistukseen, mikä tarkoittaa sähköisesti valvottua kotiarestia. Totaalikieltäytyjien maksimirangaistus on 173 vuorokautta. He joutuvat suorittamaan tuomion kokonaisuudessaan.

Tuomittujen mietteitä

Jussi Salmela vetosi oikeudessa asevelvollisuusjärjestelmän syrjivyyteen. Hän on 23-vuotias pasifisti, jolle siviilipalvelus ei kelvannut sen rangaistuksenomaisen pituuden takia. Hän on valmis käymään läpi kaikki kotimaiset oikeusasteet ja mikäli hänen tuomionsa säilyy ennallaan, valittamaan YK:n Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Myös 19-vuotias Elsa Tauria aikoo viedä tuomionsa kansainvälisiin ihmisoikeuselimiin asti, mikäli hänen tuomionsa säilyy voimassa hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa. Tuoreen AKL:n puheenjohtajan ajatuksia voi lukea lisää tämän lehden artikkelista.

Valtteri Repo ei aio valittaa tuomiostaan. Näin ollen 26-vuotias Repo tulee kokemaan suomalaisen asevelvollisuuden kaikki puolet. Hankala kokemus armeijasta, kiinnostus muita vaihtoehtoja kohtaan sekä epätasaarvoisen järjestelmän vastustaminen saivat hänet suorittamaan siviilipalveluksen koulutusjakson ja sen jälkeen kieltäytymään. Hän aikoo suorittaa rangaistuksensa vankilassa kuormittaakseen mahdollisimman paljon yhdenvertaisuusongelmaista järjestelmää ja kokeakseen siitä johtuvan epätasa-arvon äärimmäisimmän ilmenemismuodon.