Mitä sivari duunaa nyt?

MAIJA KOIVISTOINEN
NYKYINEN DUUNI: Opiskelija
SIVIILIPALVELUSPAIKKA: Vasemmistonuoret ry.
Milloin ja minkä ikäisenä suoritit siviilipalveluksen?

En mennyt siviilipalvelukseen suoraan. Lopetin intissä helmikuussa 2016 ja aloitin siviilipalveluksen kesäkuussa. Olin siis silloin, hetkinen, 21-vuotias.

Kuinka päädyit siviilipalvelukseen?

Suoritin ensi pari kuukautta inttiä, mutta ajattelin jo silloin, että sivari voisi olla kivempi vaihtoehto minulle. Sitten Vasemmistonuorilla aukeni mahdollisuus tulla tekemään feminististä kampanjaa, ja päätin tarttua siihen.

Palveluspaikkasi ja tehtäväsi palvelusaikana?

Palveluspaikka oli Vasemmistonuoret ja olin siis tekemässä järjestölle feminististä kampanjaa. Valmistelin kampanjaan materiaaleja, tuotin avajaisbileitä ja kävin kertomassa kampanjasta lähinnä vasemmistonuorten sisäisesti, ja muuta sellaista. Otin yhteyttä kaikkiin mahdollisiin verkostoihmisiin.

Mitä olet tehnyt sivarin jälkeen?

Olin aloittanut yliopistossa valtio-opin opiskelun jo ennen kuin menin inttiin. Minulla oli just silloin ensimmäinen vuosi menossa, sitten se katkesi, sitten mä palasin sinne vähäksi aikaa intin jälkeen, sitten menin sivariin. Totaalikieltäydyin joulukuussa 2016 ja siitä määrättiin kuukauden rangaistus syksyllä 2017. Sen jälkeen olen oikeastaan ollut vaan opiskelemassa valtio-oppia Helsingin yliopistolla.

Kuinka rangaistus totaalikieltäytymisestä toteutettiin?

Valvontarangaistuksena.

Oliko siviilipalveluksesta sinulle hyötyä?

Joo ehdottomasti! Se oli tavallaan minulle oman alan töitä ja oli tosi siisti mahdollisuus että pääsin just sinne. Sain ihan erilaista työkokemusta kuin olen aikaisemmin saanut.

Haluatko mainita jonkin mieleen jääneen tapahtuman tai sattumuksen siviilipalvelusajalta?

Apua! Jaa-a. Nyt tulee mieleen vain se, että minua haastateltiin yhteen lehteen, ja eihän minua koskaan haastatella mihinkään. Siitä haastattelusta tehtiin ihan ihmeellinen nosto ja aloin saada siitä myös palautetta, vaikka en ollut oikeastaan sanonut sitä, mitä siinä sanottiin. Se nyt ehkä ei liittynyt suoraan sivariin, tai siis liittyi siihen että olin siviilipalveluksessa Vasemmistonuorilla, mutta ei suoraan työnkuvaani siellä.

Onko vakaumuksesi säilynyt? Mitä tekisit, jos nyt joutuisit kutsuntoihin?

Minähän en ole koskaan ollut kutsunnoissa, joten en tiedä. Joo kyllä, lähtisin uudestaan inttiin, ja toteuttaisin palveluksen muutenkin samanlaisena. Jos kaikki tapahtuisi uudestaan, niin totaalikieltäytyisin aikaisemmin. Totaalikieltäydyin myöhemmin kuin olin suunnitellut, koska työ siviilipalveluspaikassani oli niin mukaansatempaavaa.