Aktivistit vastustamassa asekauppaa Saudi-Arabiaan

Aktivistit eri puolilla Eurooppaa ovat vastustaneet asemyyntiä Saudi-Arabiaan, josta aseet päätyvät käytettäväksi Jemenin sisällissodassa. Saudi-Arabian pommituskampanjat ovat syynä tuhansien siviilien kuolemaan, ja muutamat maat – kuten Saksa ja Norja – ovat päättäneet lopettaa aseviennin Saudi Arabiaan tai muihin koalitioon kuuluviin maihin.

Tammikuun ajan Lontoon Women in black on protestoinut viikottaisissa mielenosoituksissa Iso-britannian Saudi-Arabiaan käymää asekauppaa vastaan. Ryhmä kokoontuu tiistai-iltaisin Eedith cavellin patsaalle Lontoon keskustassa jakamaan lentolehtisiä ja pitämään esillä plakaatteja. Vuonna 2017 Iso-britannia myi Saudi-Arabiaan aseita yli miljardin punnan arvosta. Joukossa oli myös lentokoneen komponentteja, ohjuksia ja tarkkuuskiväärejä.

Italiassa tuhat ihmistä – mukaan lukien naisia Women in black -ryhmistä bolognasta, Torinosta, Bergamosta, Veronasta, Piacenzasta ja Padovasta – osallistui marssille, joka suuntautui RWM:n tehtaalle ghediin. RWN valmistaa pommeja, joita on myyty Saudi-Arabiaan. Poliisin ajoneuvot blokkasivat marssin, ennen kuin se saapui tehtaalle, mutta aktivistit pitivät esillä banderolleja ja kertoivat kovaäänisten välityksellä myytävien aseiden vaikutuksista. Marssijat menivät myös Luigi Olivarin lentotukikohtaan, jonne on sijoitettu USA:n ydinohjuksia.

Espanjassa greenpeacen aktivistit viivyttivät väkivallattomalla suoralla toiminnalla saudi-arabialaista bahri Tubuk-laivaa, jota käytetään aseiden kuljettamiseen. Klo 9.45. aamupäivällä 16.1.greenpeace ilmoitti, että veneissä olevat aktivistit olivat saapuneet bilbaon satamaan ja asettuneet laivan ympärille samaan aikaan kun kiipeilijät roikkuivat kiinnitysköysistä. Osa aktivisteista oli asettautunut sataman uloimpiin osiin estäen veneiden liikkumisen. Yhdeksän aktivistia pidätettiin, mutta heidät vapautettiin myöhemmin samana päivänä.