AKL:n uusi puheenjohtaja haastattelussa


Rauhan puolesta, asevelvollisuutta vastaan! Kuva: Meena Lindroos

Elsa Tauria kysyi omien kutsuntojensa alla Aseistakieltäytyjäliitolta neuvoja totaalikieltäytymiseen ja alkoi sen myötä osallistua aktiivisesti liiton tapahtumiin. Viime joulukuussa 19-vuotias Tauria valittiin liiton uudeksi puheenjohtajaksi.


Uuden puheenjohtajan ykköstavoitteena on asevelvollisuuden lakkauttaminen ja totaalikieltäytymisen dekriminalisointi. "Konkreettisesti tätä edistävät ihmisoikeusvalitukset kansainvälisiin tuomioistuimiin. Niiden myötä saadaan vielä lisää huomiota asevelvollisuuden ongelmiin Suomen julkisessa keskustelussa ja lisätään painetta ihmisoikeussopimuksiin sitoutumiselle", Tauria kertoo.

Toinen keskeinen AKL:n tehtävä on rauhanajattelun esiin tuominen yhteiskunnassa. Hän näkee väkivallattoman suoran toiminnan tärkeänä keinona antimilitarististen tavoitteiden edistämiseksi, mutta antaa arvoa myös liiton tekemälle viralliselle vaikutustyölle. Oma suosikkiosa-alue liiton toiminnasta on Taurialle tukikeikkojen järjestäminen: "Punkkikeikoissa on asennetta! Erityisen mieleenpainuvaa oli siivota verta seiniltä erään keikan jälkeen."

Totaali-Elsa

Taurian oma totaalikieltäytyminen sai alkunsa epätasaarvoisen ja vanhanaikaisen asevelvollisuusjärjestelmän vastustuksesta. "Kieltäytymiseni on yhdistelmä kritiikkiä järjestelmää kohtaan ja antimilitaristista ideologiaa. Meidän pitäisi päästä eroon asevarustelukierteestä ja tavoitella pitkällä tähtäimellä demilitarisoitua yhteiskuntaa", hän kertoo.

Puolen vuoden tuomionsa hän tulee suorittamaan valvontarangaistuksena kotonaan. "Jatkan matematiikan opiskelua yliopistolla ja vietän aikaa kotona. Vaikeinta tulee todennäköisesti olemaan aikatauluissa pysyminen ja sukkahousujen jalkaan laittaminen nilkkapannan takia."

Syksyn 2017 kutsuntojen alla AKL latasi Taurian videohaastattelun Facebookiin ja se levisi liiton kaikkien aikojen suosituimmaksi päivitykseksi. Videon katsojaluvun perusteella yli kolme prosenttia suomalaisista on nähnyt sen.  Videon kommenttiosasto keräsi myös vihaa. Mistä reaktiot kertovat Taurian mielestä?

"Olen ylpeä tästä saavutuksesta! Pieni provosointi on aina tarpeen. Huomaa miten syvälle militarismi ja sukupuolinormit ovat juurtuneet yhteiskunnassamme, kun totaalikieltäytymisestään kertova ei cis-sukupuolinen henkilö herättää tällaisen reaktion. Minuun se ei vaikuttanut kovin paljon. Kun on yläasteesta selvinnyt, niin pieni nettikiusaaminen ei tunnu sen rinnalla missään."

Taurian videolla antama kehotus aloittaa larppaamisharrastus sen sijaan, että menisi armeijaan pelkästään kokemuksen takia, muodostui nettihitiksi, joka sekä raivostuttaa että ihastuttaa ihmisiä. Larppaamista saattaa olla luvassa jatkossakin. Kysyttäessä liiton hupijoukkojen tulevasta vapaa-ajan toiminnasta Tauria pohtii: "Kaikkea uutta voisi kokeilla. Esimerkiksi larppaamista".

ESA NORESVUO