Sadankomitean rauhanpalkinto väkivaltaisista ääriliikkeistä irtautuvien tukijoille

Sadankomitean rauhanpalkinnon saa tänä vuonna oululaisen Vuolle Setlementin Radinet-hanke. Hankkeessa kehitetään Exit-toimintamalli ihmisille, jotka haluavat tukea väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta irtautumiseen. Exit-toiminta on suunnattu henkilöille, jotka ovat radikalisoituneet tai vaarassa radikalisoitua siten, että se voisi johtaa ideologisesti perusteltuun väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

”Aikana, jolloin uutisotsikoita hallitsevat terrorismi ja muut väkivallan teot, niitä vastaan ehdotetaan helposti viranomaisten valtuuksien lisäämistä, esimerkiksi poliisien aseistuksen vahvistamista. Tällaisella toiminnalla ei voida kuitenkaan puuttua väkivallan juurisyihin. Sen sijaan resursseja tulee kohdentaa Radinetin kaltaisille aloitteille ja esimerkiksi ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön”, sanotaan Sadankomitean tiedotteessa.

”Terrorismia tai väkivaltaista ääriajattelua ei voiteta väkivallalla. Tarvitaan nykyistä huomattavasti enemmän syrjäytymisen vastaista työtä, sillä väkivaltainen toiminta kumpuaa epäoikeudenmukaisuuden, osattomuuden ja syrjäytymisen kokemuksista. Radinetin kaltaiselle toiminnalle on siis valtavasti tarvetta”, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.