Ohi on Suomi 100

Monille ihmisille, joille Lippulaulu ei nostata suurta isänmaallista innostusta rintalastan alle eikä tihkusateessa riippuva siniristi kyyneltä silmäkulmaan, on kuluva vuosi voinut tuntua puuduttavalta. Suomi 100 -juhliin ei ole voinut jättää menemättä ollenkaan, siitä ovat pitäneet huolen sadat teeman alle sullotut tapahtumat, uudet sotia ja “suurmiehiä” käsittelevät kirjat ja elokuvat sekä tietenkin juhlavuoden varjolla markkinoidut kaupalliset tuotteet sukkanauhoista suklaarasioihin. Ei olekaan ihme, että vuoden 2017 lopun häämöttäessä useamman kuin yhden tuttavani suusta on kuulunut puhahdus: “Kohta se on ohi!”

Ennen kuin se on ohi, haluaa Antimilitaristi-lehti kuitenkin sanoa sanottavansa keskusteluun. Kun koko vuosi on välillä tuntunut olevan yhtä nationalistis-militaristista itsenäisyyspäivää, on nyt tarve ja toisaalta erinomainen mahdollisuus itsenäisyyden
käsitteen ja sen juhlistamisen tapojen kriittiselle pohdinnalle.

Näitä aiheita käsiteltiin myös Historioitsijat ilman rajoja -järjestön ja Sadankomitean marraskuun alussa järjestämässä Itsenäisyyden äärellä -paneelikeskustelussa, johon palaamme lehden Suomi 100 -teemaosiossa. Teemasivuilta löytyy myös essee itsenäisyyspäivän kansalliseksi perinteeksi vakiintuneen Tuntemattoman sotilaan tämänvuotisesta uudelleenfilmatisoinnista sekä raportti perinteistä poikkeavasta itsenäisyyspäivän vietosta Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen merkeissä. Lehden
muissa osissa esillä on muun muassa Katalonia, joka tavoittelee sen kaltaista itsenäisyyttä, jota Suomessa tänä vuonna juhlistetaan, ja jonka itsenäisyysliikkeen keinovalikoimassa aktiivisen väkivallattomuuden keinot ovat olleet paljon esillä.

Tämän lehden kolahdellessa sisään lukijoiden postiluukuista ja -laatikoista vuosi on jo lopuillaan, itsenäisyyspäivä ohitettu ja Suomi 100 -juhlahumu luultavasti laantumaan päin. Siispä Antimilitaristin uutena päätoimittajana haluan kiittää edelliset numerot päätoimittanutta Annariina Rannikkoa ja pyytää lukijoilta kärsivällisyyttä Suomi 100 -teeman osalta vielä tämän numeron ajaksi. Rauhallisempaa vuotta 2018!

AKU KERVINEN
paatoimittaja@antimilitaristi.fi