Nobelin rauhanpalkinto ydinasekieltoa ajavalle ICAN-verkostolle

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi julistettiin ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Palkinto jaettiin Oslossa 10.12. ICAN on kansainvälinen ydinaseiden kieltämisen puolesta työskentelevä kampanjaverkosto. Siihen kuuluu järjestöjä ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita eri puolilta maailmaa.

ICAN on ollut merkittävässä aloitteellisessa roolissa kansainvälisen ydinaseet kieltävän sopimuksen aikaansaamisessa. Palkintoa myöntäessään Nobel-komitea totesi, että ICAN on toimillaan antanut uuden suunnan pyrkimyksille kohti ydinaseetonta maailmaa. YK hyväksyi ydinasekieltosopimuksen 7. heinäkuuta 2017, ja se avautui allekirjoituksille 20. syyskuuta.

”Palkinto on upea arvonosoitus kansalaisyhteiskunnan pitkäjänteiselle uurastukselle. ICAN-verkoston toimijat ympärimaailmaa ovat lobanneet omien maidensa hallituksia sopimuksen puolesta”, Suomen ICAN-verkoston toinen koordinaattori Kati Juva sanoo.

Ennen ydinasekieltosopimuksen solmimista ydinaseet olivat ainoa ja viimeinen joukkotuhoase, jota ei oltu kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Kieltosopimuksen allekirjoittavat valtiot sitoutuvat ydinaseiden hallussapidon kieltämisen lisäksi muun muassa siihen, ettei ydinaseita sijoiteta tai säilytetä niiden maaperällä.

Suomessa verkoston toimintaa koordinoi ICAN Suomi, johon kuuluvat Rauhanliitto, Sadankomitea, Aseistakieltäytyjäliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Naiset Rauhan Puolesta, Rauhanpuolustajat, Tekniikka elämää palvelemaan sekä ydinaseriisunnasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä.