Tubesta tuttu totaali

Totaalikieltäytymisestään suosittua videoblogia pitänyt Sampomme eli Sampo Heikkinen antoi haastattelun Antimilitaristille. Heikkisen valvontarangaistus päättyi keväällä ja tällä hetkellä hän opiskelee historiaa ja antropologiaa Aderbeenissa Skotlannissa.


Oululainen Sampo Heikkinen oli ryhtymässä sivariksi, mutta kutsunnoissa päätyikin totaaliuteen. Kuva: Maison Heikkinen.

Milloin ja miksi päätit ryhtyä totaalikieltäytyjäksi?

Yläasteella aloin miettiä asevelvollisuutta ja armeijoiden oikeutusta. Pelkästään miehiä koskeva asevelvollisuus tuntui epätasa-arvoiselta ja kohtuuttomalta ja päätin jo silloin ryhtyä totaalikieltäytyjäksi. Suunnitelma vaihtui kuitenkin ajan kuluessa sivariin menemiseksi. Kutsunnoissa istuin sattumalta totaalikieltäytyjän viereen ja kuulin ensimmäistä kertaa mahdollisuudesta suorittaa valvontarangaistus kotona. Niinpä lähetin kieltäytymisilmoitukseni heti kutsuntojen jälkeen sivarikeskukselle.

Ennen kieltäytymistäni tutkin paljon sitä, mihin uskon ja mitkä asiat ovat minulle tärkeitä. Haluan viedä tätä maailmaa kohti ihannemaailmani, jossa ei ole sotia. Uskon, että ainoa tapa pyrkiä rauhaan on käyttää rauhanomaisia keinoja, ja että oikeutettua sotaa ei ole olemassa.

Pidit rangaistusaikanasi videoblogia Youtubessa nimimerkillä Sampomme. Kerro vlogistasi.

Halusin perustella ajatukseni selkeästi ja tuoda ne esiin mahdollisimman laajasti. Videoesseet sopivat siihen tarkoitukseen. Esitettäessä rauhanasiaa eri tavalla ajatteleville ihmisille on hedelmällistä keskittyä konkreettisiin seikkoihin kuten asevelvollisuuden ihmisoikeusongelmiin ja kritiikkiin asevelvollisuusarmeijasta puolustusratkaisuna. Videoille tallentuivat samat argumentit, joita kävin läpi päivittäisessä elämässäni keskusteluissa ihmisten kanssa. Vlogin henki oli alusta asti rakentava ja keskusteluun kannustava.

Toteutuivatko tavoitteesi, joiden takia teit videoita?  Millaista on ollut saamasi palaute?

Tavoitteeni keskustelun herättämisestä toteutui yli odotusten, sillä vastakaikua on tullut paljon. Usea ihminen on sanonut  ymmärtävänsä nyt kantani ja jotkut ovat myös kertoneet päätyneensä samalle kannalle omassa pohdinnassaan. Tuntui myös hyvältä auttaa omaa aseistakieltäytymistään pohdiskelevia.

Youtuben kommenttikenttien palaute on ollut voittopuolisesti negatiivista. Vihaposti tuntuu pahalta, mutta olen oppinut sivuuttamaan sen. Erimielisyys ja asiallinen palaute sen sijaan ovat tervetulleita. Uskon, että vain keskustelemalla ja vapaalla ideoiden esiin tuomisella saadaan aikaan muutos, jossa lopulta paras idea voittaa.

Millaista vankeudessa oli?

Rangaistus oli aika ajoin yksinäistä. Videoiden tekeminen auttoi kestämään paremmin vankeutta, mutta tärkeintä oli huolehtivainen perhe ja ystävät. Vapauden menettämiseen liittyi häkkiahdistus, halu syöksyä ulos vankilaksi muuttuneesta kodista. Vaikeina hetkinä opin kääntämään ajatukset siihen, että jotkin asiat on tehtävä vakaumuksensa takia.

Mitä neuvoja annat totaalikieltäytymistä suunnitteleville?

Pitää olla valmis käymään asiaa läpi muiden ihmisten kanssa ja argumentoida kieltäytymisensä syistä. Sama koskee myös muita aseistakieltäytyjiä. Totaalin pitää olla valmis olemaan itsensä kanssa yksin eikä tukevan lähipiirin merkitystä voi korostaa yli. Suosittelen käsittelemään vapauden menettämisen vaikutusta psyykeeseen meditoinnilla tai muulla terveellisellä tavalla. Vaikeina hetkinä auttaa ajatusten pitäminen teon pitkän tähtäimen vaikutuksissa.

ESA NORESVUO