Suomalaisaktivistit ydinasekiellon täytäntöönpanoa vaatimassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKL tukki työmatkaliikenteen Coulportissa. Kuva: Kikka Rytkönen

Aseistakieltäytyjäliiton matka Hampurin G20-kokouksen vastaisen mielenosoituksen kautta Coulportin aseidenriisuntaleirille 4.-18. heinäkuuta asettui osaksi antikapitalistista ja ydinasejärjestelmien vastaista kampanjaa. Trident Plougshares'in järjestämää toimintaleiriä edeltävällä viikolla YK:ssa hyväksyttiin ydinaseet kieltävä sopimus. Matkaa edeltävissä kokouksissa päätettiin osallistua Hampurin G20-kokouksen vastustamiseen väkivallatonta toimintaa harjoittavien joukossa. Ennen matkaa osallistujille järjestettiin päivän mittainen väkivallattoman toiminnan harjoitus.

St. Pauli ja Reeperbahn

Pikkubussimme saapui Hampuriin myöhään heinäkuun kuudentena. Tarkoituksenamme oli leiriytyä Altonan puistoon, johon Statt G20 -järjestäjät olivat osoittaneet paikan. Poliisi oli kuitenkin tyhjentänyt alueen ihmisistä saapuessamme paikalle. Saimme kuulla, että St. Paulissa kaksi kirkkoa oli lupautunut majoittamaan G20-vastaisia mielenosoittajia. Sinne saavuttuamme poliisi oli saartanut koko kaupunginosan. Hätävilkut välkkyivät, poliisiautot olivat tankin kokoisia eikä autolla ollut alueelle mitään asiaa. Seuraavan päivän aktioihin osallistuminen jäi haaveeksi öisen majoituksen etsinnän vuoksi.

Varsinainen suurmielenosoitus, Grenzenlose Solidarität statt G20 järjestettiin 8.7. Paikalla oli jälkitietojen mukaan noin 80 000 mielenosoittajaa. AKL:n liput löysivät kaltaisiaan antimilitaristisesta blokista, tapasimme mm. GÜZ-sotaharjoitusalueelle kanssamme tunkeutuneita tuttuja vuodelta 2014. Tunnelma isossa joukossa oli mahtava. Poliiseja tämän marssin liepeillä näkyi vasta St. Paulissa. Jälkijuhlassa suuressa puistossa paparazzit väijyivät odottamassa konfrontaatioita mustapukeisten ryhmien äärellä. Reeperbahn oli kävelykatu, jossa pelattiin jalkapalloa. Eräs G20:n agendaa vastaan sopiva lause luki banderollissa: "There is no Planet B". Ilmastonmuutos on torjuttava nyt ja sen torjuminen on laitettava voittoa tavoittelevan sotateollisuuden etujen edelle.

AKL tukkii työmatkaliikenteen

Skotlannissa sijaitsevan Faslanen ydinsukellusvenetukikohdan osana on Coulportin varustamo. Suuntasimme sen läheisyydessä Loch Longin vesistön rannalla järjestettävään aseidenriisuntaleiriin. Faslanessa on ollut myös pysyvä rauhanleiri vuodesta 1982 alkaen, josta käsin on toteutettu ydinaseiden vastaista toimintaa. Leirin järjestäjä Trident Ploughshares on kamppaillut ydinaseita vastaan vuodesta 1998. Suomalaiset ovat olleet mukana liikkeen toiminnassa alusta alkaen.

Faslane toimii tukikohtana neljälle ydinsukellusveneelle, joista yksi partioi jatkuvasti varustettuna kahdeksalla amerikkalaisella Trident-ydinkärjellä. Yksi ydinkärki vastaa tuhovoimaltaan kahdeksaa Hiroshimassa räjäytettyä pommia.

Britit, ja muutamat Manner-Euroopan osallistujat olivat olleet leirillä jo muutaman päivän saapuessamme sinne aamuyöllä 11.7. Saimme ensimmäisen yön kylmäksi ja kosteaksi majapaikaksemme jurtan. Seuraavana päivänä odoteltiin aiempiin blokkauksiin osallistuneita pidätettyjä rauhanaktivisteja takaisin leiriin. Ryhdyimme suunnittelemaan omaa aktiotamme.

Leiristä tehtiin päivittäisiä mielenosoituksia läheisen Dumbartonin kaupungin oikeustalolle ja kaupungin kaduille sekä väkivallatonta suoraa toimintaa ydinasetukikohtaan sen toiminnan pysäyttämiseksi ja häiritsemiseksi.

Suomalaiset ja britit toteuttivat yhteisen blokkauksen aamulla 13. heinäkuuta Coulportin varikolle johtavalla kahdella tiellä. Britit menivät edeltä käsin toiselle tielle karnevalistisella otteella hyväntuulisesti lauleskellen. He blokkasivat tien äkkiarvaamatta. Samaan aikaan myös suomalais-britannialainen neljän blokkaajan ryhmä purkautui autosta toiselle tielle ja he kiinnittyivät nopeasti putkilla kiinni toisiinsa. Aktivistit pysäyttivät tukikohtaan pyrkineiltä työntekijöiltä sinne johtavat reitit.

Poliisi teki pitkään töitä useaa materiaalia sisältävien monikerroksisten putkien irrottamiseksi. Kaikki putkioperaatiossa mukana olleet otettiin kiinni. Karnevalistit luopuivat blokkauksesta poliisin kehotuksesta. Heidän tarkoituksensa oli olla ainakin osittain hämäysryhmänä toisen blokkauksen onnistumiseksi. Kiinniotetuista kaksi pääsi vapaaksi saman päivän iltana ja kahta pidettiin kiinni noin 30 tuntia. Kaksi brittiläistä aktivistia vangittiin yli kahdeksi viikoksi muutamaa päivää aiemmin järjestetystä samankaltaisesta blokkauksesta heidän kieltäydyttyään allekirjoittamasta ehtoja, joissa lupaisivat pysyä pois tukikohdan läheisyydestä.

Loch Longin hirviö

Viime vuonna AKL oli mukana blokkaamassa Burghfield AWE -ydinasetehtaan portteja ja vaatimassa brittien rinnalla, ettei Trident-järjestelmää uusittaisi. Parlamentti kuitenkin päätti ydinaseohjelman uudistamisen puolesta. Tänä vuonna aktioilla pyrittiin vaikuttamaan ydinasekiellon ratifioimiseen. YK hyväksyi kieltosopimuksen 7.7., mutta ydinasevaltiot ja NATO:on kuuluvat maat eivät allekirjoittaneet sitä. Mikä lienee Suomen identifikaatio nykyisin, kun ydinaseriisuntaa puoltavaa kantaa ei allekirjoitettu? Koska Suomi ei ole kiinnostunut ydinaseriisunnasta, sen edistäminen jää kansalaisten tehtäväksi.

Paikallisten suhtautuminen rauhanleiriläisiin oli positiivista, peukku nousi usein ohi kulkiessa. Ilmeisesti edes perinteinen työpaikkoihin vetoaminen ei enää vaikuta mielipiteisiin. Ovathan sukellusveneiden ydinkärjet myös Britannian asevoimaa Skotlannin maaperällä ja vesialueella. Yhtenä iltapäivänä sukellusvene kulki leirin ohitse. Ryntäsimme rantaan megafonin ja banderollien kanssa. Tämä aktio ei ollut kovinkaan tehokas verrattuna esim. aiempien vuosien kahden brittiaktivistin tunkeutumiseen sukellusvenehangaarin läheisyydessä sijainneeseen tutkimusalukseen. Tunkeutujat heittivät mereen tuhansien puntien edestä sodankäynnin tarpeisiin kehitettyä välineistöä.

Iltaohjelmana leirissä oli mm. elokuvia, joista eräässä kuvattiin ydinasemateriaalien ja ydinkärkien kuljetuksia maanteitä pitkin. Salaiset sotilaskuljetukset kulkevat säännöllisesti maanteillä yötä päivää ja kuljettavat ydinaseiden ydinkärkiä Burghfield AWE- ydinasetehtaalta Berkshiresta RNAD:een (Royal Naval Armament Depot), Coulportiin. "Nuke watch", kuljetuksia seuraavat henkilöt, raportoivat reittejä toisilleen, ja ilmestyvät teiden varteen, puihin ym. banderolleineen taistelemaan kuolettavia kuormia vastaan.

Trident-asejärjestelmän uusiminen maksaa noin 200 miljardia puntaa (n. 220 mrd. euroa). Tridentien käyttö on kansainvälisten lakien vastaista vuoden 1996 Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöslauselman mukaan. Jos yksi sukellusvene laukaisisi kaikki ohjuksensa, se aiheuttaisi 45 miljoonan ihmisen kuoleman.Näkymä Reeperbahnilta. Kuva: Kikka Rytkönen

KIKKA RYTKÖNEN