Ruokaa ei aseita -leiri järjestettiin 15. kerran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kuva: Kamilla Billiers

Aseistakieltäytyjäliiton ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n järjestämä Ruokaa ei aseita -leiri pidettiin Rauhanasemalla jo 15. kerran 26.6.-7.7.2017. Työleirille osallistui 13 leiriläistä, 4 ohjaajaa ja useita paikallisia REA-aktiiveja. Osallistujia saapui Espanjasta, Meksikosta, Portugalista, Moldovasta, Slovakiasta, Tshekistä, Venäjältä ja Japanista. Lisäksi leiriin osallistui Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita Irakista ja Somaliasta.

Leiriläiset järjestivät eri puolilla Helsinkiä kuusi ruoanjakotilaisuutta, joissa jaettiin yhteensä noin tuhat lämmintä ruoka-annosta. Ruokaa ei aseita -toiminnan periaatteiden mukaisesti ruoka oli valmistettu kauppojen lahjoittamasta ylijäämästä. Jaoista tiedotettiin ja ruokaa jaettiin ensisijaisesti köyhille ja muille tarvitseville samalla kritisoiden asevarusteluun käytettävää rahasummaa ja eriarvoistavaa politiikkaa. Leirin ohjelmaan kuului myös väkivallattomuuskoulutus sekä paljon vapaa-ajan ohjelmaa ja tutustumista Helsinkiin.

"Jo ensimmäisellä viikolla leiriläisistä muodostui tehokas, yhteen hiileen puhaltava tiimi, joka hitsautui entistä tiiviimmäksi leirin loppua kohden. Mukana oli sekä ensikertalaisia että monia talkooleirejä nähneitä konkareita ja kaikki tuntuivat saavan jotain uutta irti leiristä", kertoo leirikoordinaattorina työskennellyt Kamilla Billiers.

"Leipäjonojen näkeminen ja ruuan jakaminen olivat uusia ja silmiäavaavia kokemuksia. Useampi ensikertalainen leiriläinen sanoi aikovansa osallistua talkooleireille ja ruokaa ei aseita -toimintaan sekä rauhantyöhön jatkossakin", Billiers kertoo. "Talkooleirin toimintaa seuratessa sitä huomaa jälleen kerran sen, miten suurin muutosvoima löytyy yhdessä tekemisestä ja miten suuri vaikutus pienelläkin porukalla voi olla. REA motivoi olemalla varsin konkreettisia tekoja, jonka taustalla on kuitenkin isoja ajatuksia. Se on suoraa toimintaa, jossa maailmaa muutetaan lusikallinen kerrallaan."

Leiristä sanottua

Yusuf, 27, Turku: "En ole koskaan työelämässäni tai vapaaehtoistyössä törmännyt toiseen yhtä hyödylliseen projektiin kuin mitä Ruokaa ei aseita on. REA-toiminta on hyvä tapa yhdistää ihmisiä ja vähentää väkivaltaa ja konflikteja. Vaatimus on pysäyttää viattomia ihmisiä tappavien aseiden levittäminen ja levittää sen sijaan ruokaa, rauhaa ja rakkautta. Eri taustaisten ihmisten työskentely yhdessä on ainoa tapa lopettaa sota ja väkivalta. Työskentelin kaksi viikkoa leirin ohjaajana ja jo nyt kaipaan koko porukkaa."

Daniel, 18, Moldova: "Leiri oli  ensimmäinen kansainvälinen työleiri johon osallistuin ja yksi parhaista kokemuksistani. Nykymaailmaa vaivaavat useat ongelmat kuten köyhyys, kodittomuus ja korruptio. Olen väsynyt olemaan niiden edessä pelkkä sivustakatsoja. Ruokaa ei aseita -toiminnassa osallistuin ensimmäistä kertaa kaikille paremman ja demokraattisemman yhteiskunnan kehittämiseen."