Pääkirjoitus: Sota, kaamos ja rauha

Kumiluoteja kohti äänestäjiä Kataloniassa. Kuolemaan johtaneita puukotuksia Turun torilla. Oikeistopopulistisen AfD:n nousu Saksassa. Yhdysvaltain presidentti puolustamassa äärioikeistolaista terroritekoa Charlottesvillessä. Loppukesä ja alkusyksy kuluivat surullisten uutisotsikoiden värittäminä. Lehdet puissa vaihtoivat kesänvihreänsä syksyn värikkyyteen ja maailman meno tuntui mustalta kuin alati aikaisemmin pimenevät illat.

Tässä maailmanajassa olisi helppoa vain painaa pää käsiinsä ja todeta, että mitään ei ole enää tehtävissä. Helpompikin ratkaisu se olisi, kenties. Kaamoksen aika on todella tullut.

Luovuttamisen sijaan palatkaamme perusasioihin. Syysnumero, jota perinteisesti jaetaan myös kouluihin aikakauslehtiviikon tiimoilla, laittaa meidät kurkistamaan niin vastavapautuneen totaalikieltäytyjän arkeen kuin pohtimaan siviilipalvelustakin uudesta näkökulmasta. Väkivaltaa ja ihmisluonnon sotaisuutta tarkastellaan lehdessä esseen verran antropologisesta näkökulmasta. Kannattaa myös hypätä kirjoittajien muisteloihin menneen kesän reissuilta, tiedossa on kiintoisia reportaaseja niin Hampurin G20-kokouksesta kuin Ahvenanmaan rauhanleiristäkin. Lehdestä löytyy myös Ruokaa, ei aseita -leirifiilistelyä.

Eikä mitään niin huonoja uutisia ettei joitain hyviäkin. Alkusyksyn ehdottomasti parhaimpiin uutisiin kuului ydinaseet kieltävän sopimuksen hyväksyminen YK:ssa. Toivoa siis tuleville polville on. Ja kun vielä painomuste tässä juuri ilmestyneessä Antimilitaristissa tuoksuu, on myös päätoimittaja tiukasti perusasioiden eli tulevien polvien äärellä – hoivaamassa vastasyntynyttään. Antimilitaristin syysnumeron ilmestymisestä suuntaankin kirjoittajien lisäksi suurensuuren kiitoksen Aseistakieltäytyjäliiton toimiston väelle, joka toimitussihteeröi lehden kalkkiviivoille päätoimittajan tiukimpien loppuraskauden hetkien ajan. Olette huippuja <3

ANNARIINA RANNIKKO
paatoimittaja@antimilitaristi.fi