Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

"Niskurointi" viemässä 53-vuotiaan aseistakieltäytyjän sotilasoikeuteen Kreikassa

Kreikkalainen aseistakieltäytyjä Panagiotis Makris on saanut haasteen saapua sotilasoikeuden eteen. Häntä syytetään vuodesta 1990 jatkuneesta niskuroinnista. Makris on kreikkalaisen ei-uskonnollisen aseistakieltäytymisen pioneereja. Hän on taistellut aseistakieltäytymisoikeuden tunnustamisen puolesta 1980-luvulta alkaen. Myös Panagiotis Makrisin veli Thanassis on yksi Kreikan ensimmäisistä ideologisista aseistakieltäytyjistä. Vankilassaoloaikanaan Thanassis vaati vapauttamistaan ja oikeuttaan aseistakieltäytymiseen muun muassa olemalla pitkiä aikoja nälkälakossa.

Vaihtoehtopalveluslaki tuli Kreikassa voimaan 1.1.1998. Tuolloin Panagiotis Makris anoi itselleen vaihtoehtopalvelusta, mutta hakemus hylättiin byrokraattisista syistä. Lain mukaan asevelvollisuudesta vapautuu 45 vuoden iässä ja kaikki ennen siviilipalveluslain voimaan astumista nostetut tottelemattomuussyytteet tulisi niin ikään hylätä.

Pykälästä huolimatta syyttäjäpuoli päätti pitää Makrisin syytteet ennen siviilipalveluslain voimaantuloa tapahtuneesta tottelemattomuudesta voimassa ja viedä jutun sotilasoikeuteen. Syyte rikkoo täten paitsi Kreikan lakia, myös kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä. Se loukkaa yksilön ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta sekä tämän oikeutta syrjimättömään kohteluun ja oikeutta poistua maasta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on myös katsonut aseistakieltäytyjien tuomitsemisen sotilasoikeuksissa rikkovan oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Sivujuonteena mainittakoon, että kreikkalaista siviilipalvelusta voi kuvata myös rangaistuksenomaiseksi, sillä vaihtoehtopalveluksen kesto on 67 % sotilaspalvelusta pidempi.

LÄHDE: EUROPEAN BUREAU FOR CONSCIENTIOUS OBJECTION, 31.5.2017

Gur Golan vangittu toistamiseen, Ben-Abba vapautettu Israelissa

Israelilainen Noa Gur Golan, 19, vangittiin toistamiseen aseistakieltäytymisen vuoksi. Aseistakieltäytyjä Noa Gur Golan on saanut Israelissa 30 päivän vankeustuomion armeijapalveluksesta kieltäytymisestä. Tuomio on Noa Gur Golanille järjestyksessään jo toinen, sillä hän vietti jo heinäkuussa ensimmäisen kieltäytymisensä johdosta 14 päivää kaltereiden takana. Suoritettuaan heinäkuisen tuomionsa Gur Golan määrättiin uudelleen palvelukseen. Uusi kieltäytyminen johtaa todennäköisesti uuteen vankeustuomioon.

“Menen huomenna uudelleen sotilasvankilaan sekavin tuntein. Rehellisesti sanottuna on vaikeaa mennä takaisin. Tunnen itseni vankilassa hyvin passiiviseksi, joudun viettämään tuntikausia sellissä tekemättä mitään... Unohdan helposti jopa miksi olen siellä. Toisaalta, kun ajattelen kieltäytymiseni todellista syytä, se täyttää minut voimalla ja haluan jatkaa kamppailua. Sekä henkilökohtaista kamppailuani elää ja toimia yhteiskunnassa omantuntoni mukaisesti että minua ja minun kieltäytymistäni huomattavasti suurempaa kamppailua kaikkien niiden, jotka elävät täällä - sekä israelilaisten että palestiinalaisten - rauhan, todellisen turvallisuuden ja vapauden puolesta. Kamppailua, joka perustuu uskoon ihmisiin, ei uskoon aseisiin. Tiedän, että on toinen vaihtoehto”, kirjoitti Gur Golan sosiaalisessa mediassa ennen toista vangitsemistaan.

Keväällä ja alkukesällä lähes neljä kuukautta vankeudessa viettänyt Atalya Ben-Abba vapautui kesäkuun lopussa, kun armeija määräsi hänet "palvelukseen sopimattomaksi". Päivää aikaisemmin hänelle oli kieltäydytty myöntämästä aseistakieltäytyjän statusta.

“Kävelen ulos sotilasvankilasta pää pystyssä yhdessä monien tukijoiden kanssa, jotka laillani ymmärtävät, että miehityksestä kieltäytyminen on välttämätön, moraalinen valinta. Aseistakieltäytyjiä on ollut ennen minua ja heitä tulee olemaan. He ovat osan kasvavaa liikettä, nuoria, jotka eivät pelkää sanoa ‘liika on liikaa’”, Ben-Abba totesi vapauduttuaan.

LÄHDE: WAR RESISTERS' INTERNATIONAL