Ydinasekielto etenee

Ydinaseet ovat ainoa joukkotuhoase, jota ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella – mutta ei välttämättä pitkään. YK aloitti neuvottelut ydinaseet kieltävästä sopimuksesta maaliskuussa 2017. Ensimmäinen luonnos julkaistiin toukokuussa. Neuvottelujen toinen kierros järjestetään 15.6.–7.7. YK:n päämajassa New Yorkissa. Asiantuntija-arvioiden mukaan on mahdollista, että sopimus saadaan aikaiseksi heinäkuussa.
 
Sopimusneuvotteluiden ensimmäisellä kierroksella oli mukana 130 YK:n jäsenvaltiota. Ydinasevallat – Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Iso-Britannia, Kiina, Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea – eivät osallistuneet neuvotteluihin. Myös suurin osa niiden lähimmistä liittolaisista jäi pois. Näiden joukossa Suomi ei osallistu neuvotteluihin.
 
Kieltosopimuksen puolesta kampanjoivan ICAN-verkoston mukaan ydinasevaltojen pois jääminen ei tarkoita epäonnistumista. Sopimuksella on tarkoitus muuttaa kansainvälistä normia ja luoda aiempaa voimakkaampi stigma ydinaseiden ylle. Tavoitteena on edistää vuosia pysähdyksissä ollutta ydinaseriisuntaa.
 
Ydinasekiellossa on tehty historiaa jo ennen sopimuksen toteutumista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavaa kieltoa yritetään saada aikaiseksi ydinaseiden kohdalla. Lisäksi kansalaisyhteiskunta on ollut tiiviisti mukana aloitteentekijänä ja päässyt osallistumaan poikkeuksellisen laajasti myös neuvottelupöytiin. Kampanjaa on koordinoinut kansainvälinen ICAN-verkosto, jolla on osasto myös Suomessa.
 
Kampanjointi ydinasekiellon puolesta on osa Aseistakieltäytyjäliiton toimintaa kesän aikana. Liitto organisoi heinäkuussa matkan ydinasevarustelun vastaiselle leirille Faslanen tukikohdan luokse Skotlantiin.
 
Lisätietoja ydinasekiellosta ICAN-verkoston sivuilta www.icanw.org.