Uusi päätoimittaja esittäytyy

Aseistakieltäytyjäliitto haastatteli Antimilitaristin uutta päätoimittajaa Annariina Rannikkoa. Päätoimittaja Rannikko on Tampereella vaikuttava yhteiskuntatutkimuksen opiskelija, vapaa toimittaja ja pesunkestävä feministi. Tulevana kesänä hän aikoo suunnata ainakin Muumimuseoon.

Millainen toimittaja Annariina Rannikko on? Miten päädyit tekemään Antimilitaristia?

Toimittajan töitä olen tehnyt teinistä asti avustajana ja viimeiset noin viisi vuotta leipätyökseni. Toimittajana olen tähän asti profiloitunut yleistoimittajaksi sekä human interest- ja ruokatoimittajaksi, mutta sydämen paloni on yhteiskunnallisuudessa.

Siksi hainkin Antimilitaristin päätoimittajaksi. Kansalaisaktivismi ja toimittajuus ovat asioita, joiden yhdistelmässä itseni kehittämisen vakaa kiintopiste sijaitsee.

Millainen antimilitarismi on lähellä sydäntä?

Olen umpifeministi ja tämä on näkökulmani myös antimilitarismiin. Tunnustamani intersektionaalinen feminismi keskittyy osoittamaan sortavat rakenteet näkyväksi ja tähän liittyvät tietenkin myös rauhantyön sekä aseistakieltäytymisen aihealueet, sisältäähän suomalainen asevelvollisuuskin jo olevanlaatuisen käsityksen kaksinapaisesta sukupuolijärjestyksestä. Itselleni antimilitarismi ei ole erotettavissa feminismistä saati toisinpäin.

Millaisia yhteiskunnallisia teemoja haluat nostaa esiin tulevissa numeroissa?

Päätoimittajana tulen pitämään Antimilitaristissa yllä inklusiivista näkökulmaa. Yksittäisistä teemoista kutkuttavana nousee tietenkin ajankohtainen Suomi100-juhlavuosi, jota tullaan käsittelemään itsenäisyyspäivän tienoilla ilmestyvässä numerossa.

Millaisena koet nykypäivän mediakeskustelun ja journalismin roolin poliittisen julkaisun päätoimittajana?

Isoista mediataloista riippumattomia julkaisuja tarvitaan tällä hetkellä kipeästi. Valeuutismedioiden ja herranpelkoisten alustojen pitäessä hallussaan valtaosaa julkisesta keskustelusta on ensisijaisen tärkeää pitää meteliä myös aktivismijournalismin keinoin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikani sijoitan pääosin perheeni kanssa oleiluun. Tähän sisältyy olennaisesti kasviperäinen kokkailu ja tuotosten syöminen, samalla sarjoja Netflixistä maratoonaten tai musiikkia kuunnellen.

Kissa vai koira? Kakku vai jäätelö, rusinoilla vai ilman? Päätoimittaja Rannikon kesäinen menovinkki?

Perheeseemme kuuluu kaksi kissaa, mutta pidän myös koirista. Jotta saan
molemmat, vastaan jäätelökakku. Rusinat rusinoina (tai glögissä). Menovinkkini on valita lähiseudulta kohde, jossa ei ole vielä vieraillut ja suunnata sinne – tänä kesänä suuntaan itse ainakin Mäntän taidekeskukseen ja Tampereen Muumimuseoon.