Siviilien puolustus opiskelee väkivallatonta toimintaa

Kevään aikana on Pasilan Rauhanasemalla kokoontunut 7-10 henkilöä kerran kuussa Siviilien puolustus -opintopiiriin.  Opparin runkona on Brian Martinin teos Social Defence - Social Change (1993). Keskustelu on koskenut laajasti väkivallatonta toimintaa yhteiskunnallisen muutoksen välineenä, puolustuskysymyksen ohella.
 
Siviilien puolustus -projekti käynnistyi helmikuussa Kupolissa järjestetyllä yleisötilaisuudella ja heti sen jälkeen alkoi opintopiiri. Nimi ilmaisee, että tarkoitus on kehittää väkivallaton puolustusratkaisu sotilaallisia ja muita väkivaltaisia pakkotoimia (hyökkäys, miehitys, vallankaappaus ym.) vastan. Toisin kuin monet aiemmat siviilivastarintamallit, se olisi väestön itse organisoima ja johtama.
 
Opintopiireissä on käsitelty väkivallattoman toiminnan perusteita ja verrattu uutta siviilivastarintaideaa 50-60 vuotta sitten esitettyihin. Suomenkielisiä referaatteja on saatavilla mm. Martinin kirjasta ja Stephen King-Hallin 1958 julkaisemasta teoksesta. Menneissä tapahtumissa on käsitelty niin Suomea vuosisadan 1800-1900 taitteessa sekä jaettu maaraportteja valmisteltavaksi, muun muassa 1900-luvun lopun Latinalaisesta Amerikasta, 2010-luvun Syyriasta ja Tshekkoslovakiasta 1968.
 
Oppari jatkuu elo- tai syyskuussa. Suunnitteilla on myös tilaisuuksia eri puolille maata.