Pääkirjoitus: Aseita vaan ei ruokaa?

Vaikka päivät toisensa jälkeen nousevat lämpimämpinä, askel kevenee kohti kesälomaa ja linnut laulavat vailla huolta huomisesta, tuli käsissä pitelemästäsi Antimilitaristin numerosta kaikkea muuta kuin kevyttä kesäluettavaa.

Lehden teema tuntui tekoa aloitellessa itsestään selvältä. Sotamenot ja asevarustelu kun ovat olleet pinnalla kotimaisessa mediassa kuin mediassa, etenkin kevään puoliväliriihen sekä uusien hävittäjäkauppojen valmistelun myötä. Tuntuu käsittämättömältä, että puolustusmenoihin syydetään lisärahoitusta kerta toisensa jälkeen, kun samalla annetaan vähän lisää raippaa jo valmiiksi ahtaalla oleville, kuten toimeentulotukea hakeville, pitkäaikaistyöttömille ja opiskelijoille.

Nämä ”talkoot” todellakin ovat talkoot vain heille joita jo ennestäänkin sorretaan ja etuoikeutetuille vapaaehtoiset. On kansalaisten älyn halventamista vedota ”pakollisiin leikkauksiin” arvopoliittisia päätöksiä tehdessä.

Tuskin on myöskään sattumaa, että julkinen keskustelu pyörii vienti nousuun -länkyttämisen lisäksi turvallisuuden retoriikan ympärillä. Niin sotateollisuus kuin leikkauspolitiikkakin saavat bensaa liekkeihinsä nationalismista ammentavasta valtiojärjestelmästä. Syylliset omaan ahdinkoon löytyvät aina muualta, ja sisäistä turvallisuutta on vahvistettava. Harmi vain, että ne hävittäjäkaupatkin tarkoittavat kytkyä globaaleihin sotatoimiin.

Ilmiselvää on, että turvallisuusretoriikka sekä leikkauspolitiikka johtavat myös rasismin ja syrjinnän normalisointiin. Siksi lehden toiseksi, epäviralliseksi teemaksi nousivatkin mielenosoitukset. Kuvaa ja haastattelua yhdistävässä pitkässä reportaasissa tutustutaan Oikeus elää -mielenosoitukseen, ja AKL:n puheenjohtajakin ottaa kolumnissaan kantaa taannoiseen kouluikäisiin lapsiin kohdistuneeseen häiriköintiin.

Raskaista aiheista huolimatta toivotan lukijoille tämän ensimmäisen päätoimittamani Antimilitaristin myötä ihanaa ja lämmintä kesää. Jatketaan työtä paremman tulevaisuuden eteen yhdessä.

ANNARIINA RANNIKKO
paatoimittaja@antimilitaristi.fi