Maailmanlopun Jasselle punk ei ole vain musiikkia

”Historia kiertää kehää kun itsekkäät kusipäät lietsovat sotaa” – Sota biisien teemana avaa tilaa paitsi tunteiden käsittelylle, myös syvemmälle analyysille, pohtii laulaja Jasse.

Se, että Maailmanloppu vetää keikkansa täysille saleille, ei johdu ainakaan somemarkkinoinnista. Maailmanlopulla ei ole nettisivuja, eikä sitä löydy Facebookista tai Instagramista. Sen sijaan bändin maine on kasvanut energisten keikkojen ja loistavien kappaleiden ansiosta.

Kitaristi Aleksi, rumpali Tumppi, basisti Pude ja laulaja Jasse perustivat Maailmanlopun Kouvolassa vuonna 2010. Ensimmäinen levy oli nopeaa hc-punkkia. Sitä seurasi useampi postpunk-vaikutteinen julkaisu, jotka julkaistiin viime vuonna kokoelmana japanilaisen levy-yhtiön toimesta.

Jassen mukaan musiikillinen laajuus pitää tekemisen mielenkiintoisena, eikä bändi aio tulevaisuudessakaan jämähtää paikalleen. Bändi äänitti alkuvuonna sekä nopeita että hitaita kappaleita, jotka ilmestyvät tänä vuonna sinkkuna sekä yhteisjulkaisuna Rue Morguen kanssa. Ensi vuonna on tulossa uusi kokopitkä albumi.

Sota-aihe biiseissä myös kanava purkautumiselle

Kun bändin nimi on Maailmanloppu ja sen epävirallisena logona toimii ylösalaisin käännetty rauhanmerkki, ei ole yllättävää, että yksi laulujen käsitellyimmistä teemoista on sota. "Masentavaa, kaikki on mennyt todella huonosti, rauha on unohdettu ja maailma on loppunut”, Jasse summaa bändin kuvastoa.

Sanoitukset ovat pääosin kitaristi Aleksin kirjoittamia. “Aleksi on töissä tv-uutisten leikkaajana. Aiheiden käsittely lauluissa varmaankin jatkaa tiedottamisen tarvetta päivittäin edessä olevasta todellisuudesta”, Jasse arvelee. Hänelle itselleen sodasta laulaminen on kanava purkautumiselle. Asioiden sanominen ääneen auttaa jollakin tavalla ja tarjoaa vertaistukea kuuntelijoille. “Käynnissä olevat sodat eivät tule lähelle Suomessa ja ne on helppo sivuuttaa“, Jasse sanoo.

Sodan todellisuudesta kertovat laulut on kirjoitettu preesensissä. Maailmanlopun suosituimmassa kappaleessa ollaan tilanteessa, jossa ’enää kiväärit laulaa’ ja kaikki toivo on jo menetetty. “Enää kiväärit laulaa on meidän Moottoritie on kuuma”, Jasse kertoo. On kuuntelijan tulkinnasta kiinni lauletaanko tästä hetkestä vai epätoivotusta uhkakuvasta johon voi vielä vaikuttaa.

Tunnetason käsittelyn lisäksi kappaleissa analysoidaan laajemmin sodan olemusta ja syitä. Ne lietsoo vihaa kertoo sodasta vallankäytön välineenä ja Kun sota syttyy kuvaa armeijaan menemistä laumasieluisena käyttäytymisenä. ”Aika monet biisit kertovat siitä mihin päädytään, jos kaikki ovat samasta puusta veistettyjä ja toistavat samoja totuuksia”, Jasse sanoo ja jatkaa: “Ainakin omalla kohdallani musiikki on vaikuttanut ajatuksiini ja maailmankuvaani. Punk ei ole pelkästään musiikkia. Se voi olla kimmoke toiminnalle.”

Kouvolan meininki vaikuttavana tekijänä

Jasse kertoo, kuinka 2000-luvun alun kymenlaaksolaisessa maalaispitäjässä aseistakieltäytyjäesikuvia ei ollut, eikä sivariin menosta uskaltanut juurikaan puhua julkisesti. Punkkareihin, joiden keskuudessa aseistakieltäytyminen oli normaalia, Jasse tutustui vasta myöhemmin muutettuaan Kouvolaan. Yksikään Maailmanlopun jäsenistä ei mennyt armeijaan.

“Nyt 33-vuotiaana olen ylpeä siitä, että uskalsin toimia niin kuin koin oikeaksi. Aseistakieltäytymisellä on vaikutusta. Kun pitää kiinni aatteistaan, sitä kautta yksilöt voivat muuttaa yhteiskuntaa.” Myös sivarikeskuksen legioonalaisuuden ja lähetyskirpputorin työpalveluksista Jasselle jäi hyvät kokemukset.
Varuskuntakaupunki on ollut otollinen paikka punkin soittamiselle. Kouvolan punkmeininki on Jassen mukaan tosi hyvä ja yhteisöllinen. Hän odottaa uudemman punk-sukupolven esiinmarssia ja skenen haltuunottamista. Kouvolan tee-se-itse – mekkaan Kulttuuritalleille pääsisi soittamaan heti kun vain ilmoittaisi halustaan.

Kovana keikkailijana tunnetun Maailmanlopun vauhti on rauhoittunut hieman viime aikoina, ainakin hetkellisesti. Jäsenten vuorotyöt ja eri kaupunkeihin hajautuminen vaikuttavat treenaamiseen. Nyt onkin tiedossa ensimmäinen kiertueeton kesä viiteen vuoteen.

Tuoreesta isyydestään nauttiva Jasse on hyvillään pian häämöttävästä vapaasta kesälomasta.

ESA NORESVUO
”Aika monet biisit kertovat siitä mihin päädytään,  jos kaikki ovat samasta puusta veistettyjä ja toistavat samoja totuuksia”, toteaa laulaja Jasse Maailmanlopun musiikista. Kuva: Esa Noresvuo