Kolumni: Mitä Suomi Ensin, sitä poliisi perässä

Keskiviikkona 31. toukokuuta Vesalan koulun ja päiväkodin tuntumassa järjestettiin ”islamisaation” vastainen mielenosoitus.

Vesalan koulun aamunavauksien – ja koulun lasten – kulttuurinen monimuotoisuus oli mieltään osoittavien rasististen ilmaisunvapaudelle ilmeisesti niin suuri uhka, että poliisin oli turvattava kokoontuminen häätämällä alueelta tempausta kritisoivia ohikulkijoita ja koululaisia.

YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan mukaan lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen
vanhempiensa ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi. Jokaisella lapsella on oikeus maksuttomaan peruskoulutukseen, jonka tulee edistää kunnioitusta lapsen omaa, hänen vanhempiensa sekä omasta poikkeavia kulttuureja kohtaan (29. artikla). Vähemmistöryhmään kuuluvalle lapselle on taattava oikeus omaan kulttuuriin, uskontoon ja kieleen (30. artikla).

Suomi ensin -liikkeen mielenosoituksesta sateli lasten niskaan muun muassa islamistisyytöksiä, joita tallentui myös sosiaalisessa mediassa julkaistulle videolle. Seuraavana päivänä poliisi tiedotti, että Vesalan lasten koulurauha ei merkittävästi häiriintynyt mielenosoituksesta.

Suomen hyväkyttä-brändin epäonneksi Long Play -julkaisu nosti muutamaa päivää myöhemmin tapetille salaisen Facebook-ryhmän, jossa jaettiin innokkaasti mm. Suomen Sisun ja MV-lehden sisältöä. Vielä huhtikuussa 2017 yhtenä ryhmän ylläpitäjistä toimi Helsingin poliisin vihapuheryhmän tutkinnanjohtaja Marko "Fobba" Forss. (Miksei Jari Aarniokin voi vankilasta käsin tutkia Suomen huumekauppaa? Kysyn vaan.)

Rasistista sisältöä suoltavaan ryhmään kuului kaiken kaikkiaan yli 2800 poliisia ja poliisitaustaista poliitikkoa. Poliiseja on Suomessa yhteensä n. 7000. Satunnaisessa paikalle hälytetyssä kahden hengen poliisipartiossa istuu siis 64% todennäköisyydellä* yksi tai useampi rasistista kirjoittelua symppaava sinivuokko.

Rasismia selitetään usein pelolla, sillä että uuteen ja vieraaseen suhtaudutaan epäilevän pelokkaasti ja ennakkoluuloisesti. Teorian mukaan muukalaisvihassa olisi siis kyse väliaikaisesta, ohi menevästä ilmiöstä. Samalla hyväksytään totuutena, että muukalaisvihamielisyydessä olisi kyse kulttuurien kohdatessa ja sekoittuessa syntyvästä lieveilmiöstä, välttämättömästä pahasta.

Mutta kun aikuisia ihmisiä kokoontuu lähiökoulun pihaan huutamaan lapsille solvauksia, puheet peloista ja uhkakuvista tuntuvat loukkaavalta ja vähättelevältä sanahelinältä. Poliisin toiminta on kuitenkin toistaiseksi onnistunut lähinnä normalisoimaan väärää ihonväriä tai mielipidettä edustaviin ihmisiin kohdistuvaa häirintää ja väkivaltaa.

Pelkoihin ja turvallisuuteen vetoaminen on halpaa politikointia kalliilla seuraamuksilla.

Turvallisuuden nimissä shoppaillaan puolustusvoimille uusia kymmeniä miljardeja kustantavia hornetteja, joita esitellään #suomi100-juhlavuonna pompööseissä lentonäytöksissä ympäri maan. Samalla sosiaaliturvaa heikennetään minkä ehditään ja peruspalveluita varhaiskasvatuksesta vammaistukiin romutetaan, mikä tuskin on omiaan hälventämään vähäosaisempien huolta ja epävarmuutta tulevasta.

Pelolla ratsastetaan tukka putkella pyhään sotaan niin terrorismia kuin sitä pakeneviakin vastaan. Sillä kalastellaan hyväksyntää paitsi rasistisille ulostuloille, myös yksityisyyden suojan heikentämiselle, valvonnan lisääntymiselle, rajapolitiikan kiristymiselle, yhteiskunnan militarisoimiselle, asehankinnoille ja puolustusmäärärahoille.

Suomen poliisilla on pohjimmiltaan laihanlaisesti intressejä tuomita vihapuhetta tai puuttua rasistiseen liikehdintään Suomessa. Rasistisista uhkakuvista elävä vihapuhe lietsoo pelon ilmapiiriä, josta haetaan oikeutusta myös poliisin määrärahojen kasvattamiselle ja voimakeinojen käytölle sekä oman että muiden maiden kansalaisia vastaan.

RUKA TOIVONEN
* n. 7000 kyttää / 2800 jäsentä ryhmässä
2800/7000 = 0,4 = 40% kaikista poliiseista
Partioivassa autossa on 2 skyybeliä (Olkoon tässä Maija ja Matti) kussakin.
Todennäköisyys, että molemmat kuuluvat ryhmään: 0,4 x 0,4 = 0,16
Todennäköisyys, että poliisi Maija kuuluu ryhmään ja Matti ei: 0,4 x 0,6 = 0,24
Todennäköisyys, että poliisi Matti kuuluu ryhmään ja Maija ei: 0,4 x 0,6 = 0,24
Todennäköisyys, että Maija TAI Matti TAI sekä Maija että Matti kuuluvat ryhmään:
0,24 + 0,24 + 0,16 = 0,64
Tai kääntäen: todennäköisyys, että kumpikaan autossa olijoista ei olisi rasisti, on 0,6 x 0,6 eli 0,36.
1 - 0,36 =
0,64