Kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää vietettiin eri puolilla maailmaa

Kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää (15.5.) vietettiin jälleen useissa eri tapahtumissa eri puolilla maailmaa. Päivän tarkoitus on juhlia aseistakieltäytymistä, tottelemattomuutta ja kaikkea militarismin vastustamista. Mutta myös väkivallattomuutta, solidaarisuutta!

Kolumbiassa aktivistit toimivat Barrancabermejan kaupungissa, jossa antimilitaristikollektiivi Quinto Mandamiento toteuttu katuaktioita, joissa rap- ja breakdancetaiteilijat esiintyivät ja jakoivat tietoa aseistakieltäytymisestä. Latinalaisen Amerikan antimilitaristiverkosto RAMALC järjesti web-seminaarin, jossa jaettiin informaatiota Kolumbian militarisaatiosta ja rauhanprosessin vaikutuksesta.

Suomessa Aseistakieltäytyjäliitto toteutti solidaarisuustapahtuman Israelin aseistakieltäytyjien puolesta Israelin suurlähetystön edessä Helsingissä.

Turkin aseistakieltäytyjäyhdistys piti lehdistötilaisuuden, jossa kolme ihmistä julistautui aseistakieltäytyjäksi ja järjesti työpajan aiheesta 'aseistakieltäytyminen hätätilan aikana'. Istanbulissa järjestettiin myös ‘Vegaanivoileipiä ja antimilitarismia’ -niminen foorumi.

Saksassa järjestettiin tilaisuus, jossa juhlittiin vanhassa armeijan tukikohdassa sijaitsevan kadun nimeämistä Irakin sodasta kieltäytyneen André Shepherdin mukaan.

Britanniassa mielenosoituksia ja muita tapahtumia järjestettiin Cambridgessa, Cardiff/Caerdyddissa, Edinburghissa, Leicesterssä, Liverpoolissa, Lontoossa, Manchesterissa, Norwichissa, Portsmouthissa ja Sheffieldissä, jossa rauhankuoro vaelsi läpi kaupungin päätyen Rauhanpuutarhaan. USA:ssa tilaisuuksia järjestettiin Iowa Cityssä ja Berkeleyssä.

Etelä-Koreassa noin sata ihmistä "pyöräili rauhan puolesta" ympäri Seoulia. Noin 700 henkilöä on tällä hetkellä vangittuna sotilaspalveluksesta kieltäytymisen johdosta.Seoulissa vietettiin aseistakieltäytyjäpäivää pyöräillen. Kuva: War Resisters’ International