Asevelvollisuus lakkaa Taiwanissa

Taiwanin puolustusministeri Feng Shih-kuan ilmoitti joulukuussa 2016, että 2017 on viimeinen vuosi, jolloin nuoret miehet velvoitetaan asepalvelukseen ja vuodesta 2018 alkaen asevelvollisuus lakkautetaan maassa.

Vastauksessaan Demokraattisen edistyspuolueen edustajan Chen Ting-fein kysymykseen puolustusministeri lausui myös toivovansa, että nuoret liittyvät armeijaan "vapaaehtoisesti" torjumaan “kasvavaa uhkaa Kiinasta”. Hän korosti myös, että päätös lakkauttaa asevelvollisuus on lopullinen eikä sitä muuteta.

Puolustusministeriön puhemies Chen Chung-chi muotoili kuitenkin näkemyksensä vähemmän ehdottomasti. Hän lausui: "Mikäli vapaaehtoisten värväämisessä päästään tavoitteeseen, ei ole välttämätöntä värvätä vuonna 1993 tai sitä ennen syntyneitä miehiä sotilaspalvelukseen vuonna 2018."

Focus Taiwan -uutiskanava kertoo, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta kun pakollisen asepalveluksen lakkauttaminen on Taiwanin hallituksen asialistalla. Puolustusministeriö päätti jo tammikuussa 2016 lopettaa asevelvollisuuden. Päätöstä on kuitenkin sen jälkeen muutettu lukuisia kertoja vapaaehtoisena värväytyvien odotettua pienemmän lukumäärän takia.