Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Atalia Ben-Abballe jo neljäs tuomio Israelissa

19-vuotias aseistakieltäytyjä Atalia Ben-Abba sai toukokuussa jo neljännen vankeustuomionsa kieltäydyttyään osallistumasta miehitykseen ja palvelemasta Israelin armeijassa. Tuomion pituus oli 30 päivää. Ennen sitä hän oli viettänyt vangittuna yhteensä 80 päivää.

Atalian ensimmäinen tuomio oli 20 päivän mittainen ja sen jälkeen hän on saanut kolme 30 päivän tuomiota.

Kaksi muuta tuomiokierteessä ollutta aseistakieltäytyjää, Tamar Alon ja Tamar Ze'evi, vapautettiin keväällä. Tamar Ze'evi, joka ehti viettää vankilassa 115 päivää, tunnustettiin aseistakieltäytyjäksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta 13 vuoteen, kun Israelin armeija myönsi aseistakieltäytyjän statuksen poliittisista syistä kieltäytyneelle. Ze'evi vapautettiin 23. maaliskuuta.

Tamar Alon puolestaan vapautettiin 5. huhtikuuta, vietettyään 130 päivää sotilasvankilassa. 2.4. järjestetyssä kuulemisessa armeijan komitea päätti olla vapauttamatta Alonia sotilaspalveluksesta. Muutamaa päivää myöhemmin korkeampiarvoinen upseeri määräsi hänet kuitenkin vapautettavaksi "sopimattomuuden ja erittäin huonon käytöksen" perusteella — kuten Israelin armeija tavallisesti toimii pitkään vangittuina olleiden kohdalla.

Aseistakieltäytyjä pakkovärvätty Kolumbiassa

Aseistakieltäytyjä Diego Fernando Blanco López värvättiin laittomasti Kolumbian armeijaan, vaikka hänellä on opiskeijana oikeus lykkäykseen. Hänet on pakotettu palvelemaan Grupo de Caballeria Mecanicado No 4 Juan de Corral -nimisessä armeijan yksikössä Rionegrossa Antioquian maakunnassa.

Julistauduttuaan aseistakieltäytyjäksi 20.3.2017 Diego Blanco joutui korkeampiarvoisten sotilaiden aggression ja häirinnän kohteeksi. Kun hän kieltäytyi ottamasta asetta aikaisemmin tällä viikolla, ylikersantti Oscar Camacho Cartagena hyökkäsi häntä vastaan ja häntä on uhattu sotilastuomioistuimella tottelemattomuudesta ja niskuroinnista. Hänet oli värvätty armeijaan joulukuussa 2016.

Aseistakieltäytymisoikeus on vahvistettu Kolumbian perustuslain 18. artiklassa ja Kolumbian perustuslakituomioistuimen päätöksen mukaan se tulee "turvata kaikkina ajankohtina: ennen ja jälkeen sotilaspalveluksen ja sen aikana." Käytännössä se ei kuitenkaan aina toteudu.

Vankeustuomio aseistakieltäytyjä Onur Erdenille

Turkkilainen aseistakieltäytyjä Onur Erden on saanut 10 kuukauden vankeustuomion. Häntä syytettiin pakollisesta sotilaspalveluksesta karkaamisesta. Erden aloittaa tuomion suorittamisen, mikäli korkein sotilasoikeus vahvistaa sen.

Erdenin ja toisen aseistakieltäytyjän, Uğur Gülenin kuulemiset järjestettiin Gelipolun sotilastuomioistuimessa. Gülenia syytettiin myös sotilaspalvelusta karkaamisesta. Erdenin saadessa tuomion Gülenin oikeudenkäyntiä lykättiin heinäkuuhun.

Aseistakieltäytyjien yhdistyksen lakimies Gökhan Sosyal sanoi oikeudenkäynnin jälkeen, että aseistakieltäytyjien tuomitseminen sotilastuomioistuimissa on laitonta.

Aseistakieltäytyjä viralliselle "julkkislistalle" Thaimaassa

Thaimaalainen aseistakieltäytyjä Netiwit Chotiphatphaisal oli sisällytetty hallituksen vuosittain julkaisemalle "jukkislistalle", jolla esiintyvät ihmiset ovat useimmiten laulajia ja taitelijoita. Netiwit on ensimmäisen vuoden politiikan tutkimuksen opiskelija Chulalongkornin yliopistossa. Listan saatesanoissa hänet esiteltiin “asevelvollisuuden lakkauttamista vaativan liikkeen johtajana”. Hänen lisäkseen listalla oli Sirawith “Ja New” Seritiwat, opiskelija-aktivisti joka kidnapattiin saatuaan pidätysmääräyksen sotilastuomioistuimelta. Häntä syytettiin poliittisia kokouksia koskevan kiellon rikkomisesta. Ja New on puhunut myös armeijassa esiintyvästä korruptiosta ja
simputtamisesta.

Esilletulo keräsi paljon huomiota. Netiwit sanoi Voice TV:n haastattelussa: “Ne haluavat minunkaltaiseni ihmisen noudattavan heidän kuriaan. Jos ne käskevät "mene ja kuole", minun täytyy mennä ja kuolla. Jos ne käskevät "hukuta itsesi", minun täytyy hukuttautua. Ei siinä ole järkeä.” Hän lausui myös: “Asevelvollisuus tuhoaa luovuuden. Se ei sovi minulle, eikä se sovi monille muillekaan.”

Netiwit ilmaantui kutsuntatilaisuuteen 4.4. kantaen kylttiä jossa luki: “Pitäisi olla monia tapoja ilmaista patriotismia. Pakollinen asevelvollisuus on vanhentunut ja tarpeeton." Hänelle myönnettiin lykkäys opiskelujen perusteella, mutta hän saa uuden kutsun palvelukseen myöhemmin. Ja New Seritiwat puolestaan sai vapautuksen terveydellisin perustein.