Oululainen ote jatkuu sarjakuvapalstalla

Antimilitaristin sarjakuvapalstaa piirtää vuonna 2017 oululainen Sami Nyyssölä.

Nyyssölä täyttää toisen oululaisen, Niko-Petteri Nivan, jättä- män sarjakuvapaikan. Antimilitaristilla on ollut tapana tarjota lukijoille uutta laadukasta suomalaista sarjakuvaa vuoden sykleissä ja esitellä samalla maamme kuvittajien laadukasta kirjoa.

Nyyssölä on valmistunut taiteiden maisteriksi Lapin yliopistosta. Kuvittajan työn ohessa hän työskentelee graafisena suunnittelijana eri projekteissa.

Viime vuonna Nyyssölä julkaisi sarjakuvakirjan 24 päivää irakilaisten turvapaikanhakijoiden matkasta Suomeen.

Nyyssölä on toiminut vakituisena avustajana Finland Times -lehdessä piirtäen satiirista, ajankohtaisia aiheita käsittelevää yhden ruudun palstaa. Hän on myös työskennellyt aiemmin Lapin Kansan sarjakuva-arvostelijana.

Antimilitaristiin Nyyssölä piirtää strippiä Itsetutkiskelun pataljoona.

”Sarjakuvissani ja muussa taiteessa olen käsitellyt arjen epä- kohtia niin komediana kuin tragediana. Totutuista tavoista ja säännöistä ei kovin monta kertaa tarvitse kysyä, miksi ne ovat kuin ovat, jotta löytää kivuliaita ja vaikeita aiheita. Aseellinen järjestäytyminen ja toiminta ovat erittäin painavia ja dramaattisia asioita, jotka jopa määrittävät suomalaista kulttuuria esimerkiksi asevelvollisuuden muodossa. Avoin keskustelu näistä on vaikeaa, joten sarjakuva on osuva media niiden käsittelyyn”, taustoittaa Nyyssölä ajatteluaan.

”Lähdin mielelläni mukaan Antimilitaristiin, sillä tällainen julkaisu on tarpeen Suomessa”, kertoo Nyyssölä motiiveistaan ryhtyä Antimilitaristin avustajaksi.

”Itsetutkiskelun pataljoonan ajatus lähti jo aiemmin, kun mietin millaiset henkilökohtaiset piirteet saattaisivat johtaa asevoimiin uravalintana. Tuntemani mukaan Puolustusvoimat tai muutkaan asevoimat eivät kannusta itsetutkiskeluun, joten teema on lähtökohtaisesti humoristinen.

Kriittisen asetelman tavoitteena ei kuitenkaan ole pilkata vaan herättää ajatuksia. Ajatteleminen ja toisen kenkiin asettuminen ovat parhaat keinot väkivallan välttämiseksi”, lausuu Nyyssölä.

”Harrastan sarjakuvia, videopelejä ja musiikkia, molemmin puolin ilmaisuvälineitä. Näiden lisäksi matkustan, sillä uskomattomia kulttuurituotteita ihmeellisempiä ovat ihmiset sellaisenaan. Olen oppinut, että samaan ongelmaan on paljon erilaisia ratkaisuja, mikä on ollut tärkeä ohje sekä työssä että elämässä”, lopettaa piirtäjämme päätoimittajan utelut.