Mitä sivari duunaa nyt?

Jani Pitkänen

Nykyinen duuni: Uleåborg Festival of Psychedelian tapahtumajärjestäjä, muusikko Deep Space Destructors -yhtyeessä, Liquid Space Dreams -visuaalikollektiivin jäsen. 

Siviilipalveluspaikka: Petäjäkankaan päiväkoti Kuusamossa.Milloin ja minkä ikäisenä suoritit siviilipalveluksen?

Vuosina 2001-2002, 20-vuotiaana. Kuinka pitkä palvelusaika oli tuolloin? 13 kuukautta. Työpaikkasi ja työtehtäväsi palvelusaikana? Petäjäkankaan päiväkoti. Olin tarhantäti, talonmies ja esikoululaisten avustaja. Päiväkodissa oli kolme eri osastoa vaippaikäisistä eskarilaisiin.

Mitä olet tehnyt sivarin jälkeen?

Olen opiskellut kasvatustieteitä, tietotekniikkaa sekä ravintola-alaa. Töitä olen tehnyt ravintolakokkina, erityisopettajana ja opettajana.

Oliko siviilipalveluksesta hyötyä? Mitä opit palveluspaikassasi?

Oli. Koin että siitä oli enemmän hyötyä kuin armeijasta olisi ollut. Siinä oppi, kuinka työyhteisö toimii, sen dynamiikan. Opin sosiaalisia taitoja. Siihen liittyen mitä juuri nyt teen, ei sivarista välttämättä ollut hyötyä.

Onko vakaumuksesi säilynyt? Mitä tekisit, jos nyt joutuisit kutsuntoihin?

Vakaumus on säilynyt. Jos nyt joutuisin kutsuntoihin, saattaisin olla totaalikieltäytyjä. Sillä lailla ajatteluni on radikalisoitunut. Pidän Suomen siviilipalveluksen kestoa rangaistusmuotona, jota ihmisoikeusjärjestötkin ovat arvostelleet. Menisin ihan kannanottona totaalikieltäytyjäksi.

Mainitse jokin mieleen jäänyt tapahtuma tai sattumus siviilipalvelusajalta.

Mieleen on jäänyt päiväkodin henkilökunnan kanssa tehty näytelmä Lumikki ja seitsemän kääpiötä, jota esitettiin päiväkotityöntekijöiden yhteisessä tapahtumassa. Sukupuoliroolit oli käännetty nurin: minä huolehdin kodista ja päiväkodin tädit eli kääpiöt lähtivät päiväksi töihin. Meillä oli hyvin hauskaa kun tehtiin sitä. Ja tietty muistan kaikki eskarin kuorojutut, soitin kitaraa ja lapset lauloivat. 

Reija Glad